Fırtınalı hava, uzmanların dikkat çektiği önemli bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. Meteoroloji uzmanları, en çok da yıldırım düşmesi durumunda ıslak alanlarda bulunmanın hayatı riske atabileceğine dikkat çekti.

Zeytinyağı uzmanı açıkladı: Sahtecilikte çok uzmanlaşmışlar Zeytinyağı uzmanı açıkladı: Sahtecilikte çok uzmanlaşmışlar

Yıldırımın Tehlikesi

Fırtınalı havalarda, özellikle açık alanlarda bulunan insanların yıldırım düşme tehlikesi son derece  yükseliyor. Ancak duş almak gibi kapalı alanlarda da tehlike sürüyor. Uzmanlar, yıldırımın su ve metal ile iletkenlik özelliği sayesinde duş esnasında elektrik akımının vücuda geçebileceğini belirtiyor. Bu durumda, bir kişinin fırtınalı bir günde duşa girmesi halinde 3 saniye içinde ciddi yaralanmalar veya ölüm riski taşıyabiliyor.

Yıldırım düştüğünde, yaklaşık 30.000 amperlik bir elektrik akımı oluşabiliyor. Bu değer, bir evdeki elektrik sisteminden 50 kat daha fazla olarak biliniyor. Su, bu akımın iletilmesinde en etkili maddelerden biri olduğu için duş almak gibi durumlar ciddi risk teşkil ediyor. Uzmanlar, yıldırımın düşmesiyle beraber su borularından geçerek iç mekânlarda elektrik akımına zemin hazırlayabileceğini aktarıyor.

Uzmanlar, fırtınalı havalarda mecburiyet yoksa evde kalınmasını ve duşa girmekten  kaçınılmasını tavsiye ediyor. Eğer yıkanmanız gerekiyorsa fırtınanın geçmesini beklemeniz hayati önem taşıyor. Ayrıca fırtına sırasında elektrikli aletlerden uzak durmak ve telefon görüşmelerinden kaçınmak da alınacak diğer önlemler arasında yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi