Fransa'nın aşırı sağcı partisi Ulusal Birlik (RN), çifte vatandaşların belirli devlet görevlerinden men edilmesi vaadiyle gündemde. Bu öneri, ülkede büyük tartışmalara yol açtı. İçişleri Bakanı Darmanin, bu adımın "ulusu bölmek" anlamına geleceğini belirtirken, sol kesim de bu vaadin ayrımcılığa işaret ettiğini savunuyor.

İsrail askerleri, Filistinlilerin evlerini kışlaya çevirdi İsrail askerleri, Filistinlilerin evlerini kışlaya çevirdi

STRATEJİK DEVLET GÖREVLERİNDEN DIŞLANACAKLAR

The Guardian gazetesinin haberine göre, Ulusal Birlik partisinin bu vaadi, partinin erken seçimlerde iktidara gelmesi halinde uygulanabilecek daha geniş bir ayrımcılığın göstergesi olarak eleştiriliyor. Partinin lideri Jordan Bardella, çifte vatandaşlığa sahip kişilerin Fransız vatandaşlarına ayrılacak olan "stratejik devlet görevlerinden" dışlanacağını duyurdu. Bardella, bu kısıtlamaların özellikle güvenlik ve savunma pozisyonları için geçerli olacağını belirtti.

Marine Le Pen ise dün yaptığı açıklamada, "hassas stratejik görevlerde" çalışacak kişilerin sayısının sınırlı olduğunu ve bu pozisyonların jeopolitik duruma göre değiştirilebileceğini ifade etti. Le Pen, bu görevler için düzenli olarak güncellenen bir liste yayınlanacağını söyledi.

"FRANSIZLARI BU ŞEKİLDE FİLTRELEMEKTEN HOŞLANMIYORUM"

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, Fransa'da hassas işlerin zaten çeşitli şekillerde incelendiğini ve bu önerinin gereksiz olduğunu vurguladı. Darmanin,

"Fransızları bu şekilde filtrelemekten hoşlanmıyorum. Bu, 3 milyon Fransız-Amerikalı, Fransız-Cezayirli, Fransız-Portekizli ve Fransız-Faslıyı itibarsızlaştırır"

dedi.

SOL KANAT KARŞI ÇIKIYOR

Sol kanat ise bu sembolik önlemin, insanları milliyetlerine, geçmişlerine veya kültürlerine göre ayırma niyetini ortaya koyduğunu savundu. Ayrıca, Le Pen'in ocak ayında milletvekili olduğu dönemde çifte vatandaşların devlet idaresi, devlet şirketleri ve kamu hizmeti misyonlarındaki işlere erişimini engellemek için anayasa değişikliği öneren bir yasa teklifinde bulunduğunu hatırlattılar.

Muhabir: Haber Bülteni