Öğretmen Gülcan Yumuş, dikkat eksikliğinin sebepleri hakkında velileri bilgilendirerek, özellikle çocukların uzun süre televizyon, tablet ve telefon kullanmasının bu sorunun başlıca etkenlerinden biri olduğunu vurguladı. "Çocuklar yoğun görsel ve işitsel uyaranlara maruz kalıyor," diyen Yumuş, saatlerce süren oyun ve video izlemelerinin dikkat güçlüğü yarattığını ifade etti. 

Ayrıca, bilinçaltının çocuklar için daha açık olduğunu belirten Yumuş, "Gördükleri ve duydukları her şeyi bilinçli olarak kaydetmeseler de bilinçaltı bu bilgileri kaydediyor. Bu durum, gereksiz bilgilere dönüşerek çocukların gerçekten ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşmasını zorlaştırıyor," dedi. Yumuş, çocukların dikkatini ihtiyaç duydukları bilgiye yönlendirebilmeleri için teknolojik eğlenceleri mutlaka sınırlandırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.  

Gülcan-Yumuş-Dikkat Güçlüğü

İŞTE DİKKAT EKSİKLİĞİNİ GİDERMENİN YÖNTEMLERİ 

Dikkat eksikliğini gidermek için velilere ve öğrencilere tavsiyeler veren Gülcan öğretmen, “Dikkat eksikliğini gidermek için aileler öncelikle bu televizyon, tablet, cep telefonu alışkanlıklarını günde bir saatle sınırlandırmalılar. Dikkat etkinlikleri yapabilirler. Telefon, televizyon, tablet yerine her gün yarım saat ailelerin çocuklarıyla oyun etkinliği yapması çok daha faydalı olacaktır. Burada velilere seslenmek istiyorum. En büyük uyaran sizsiniz, siz çocuğunuzla yarım saat, kırk beş dakika da olsa oturup onunla iş birliği içinde aktiviteler yaparsanız çocuğunuz için çok faydalı olur. Hem de birlikte bir iş yapmanın hatta mutluluğuyla öğrenciyle aranızda bağ ve iletişim kuvvetlenir. Böylelikle çocuğu bu teknoloji bağımlılığından kurtarabilirsiniz” ifadelerini kullandı. 

Gülcan Öğretmen

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI DİKKATİNİ TOPLAYAMAYAN DAĞINIK BİREYLER YARATIYOR 

İnternetin az çektiği köylerde bile öğrencilerinde teknoloji bağımlılığının olduğunu ifade eden Gülcan öğretmen, “Öğrenciler, dikkatini toparlamakta zorlanıyor ve derste dikkat süresi sınırlanıyor. Bu durum, tüm Türkiye’nin ve teknoloji çağına doğan her çocuğun sorunu. Pandemi dönemi de bu durumu daha da kötüleştirdi. Sosyal becerilerden uzak kalan çocuklar, teknoloji bağımlılığıyla birleşince iyice dağınık bireyler haline geliyor” dedi. 

Bu sorunların önüne geçebilmek amacıyla “Dikkat Güçlüğü” kitabını hazırladığını belirten Yumuş, kitabın ilkokul 1. sınıf müfredatındaki kazanımlara göre hazırlandığını söyledi.  

Çankaya'da Kadınlar Bilinçlendiriliyor Çankaya'da Kadınlar Bilinçlendiriliyor

Yumuş, “Bu hafta içinde Ankara'daki Evrensel İletişim Yayınlarından çıkacak kitap, çocukların okul öncesinde kazandığı kavramlar, sayılar ve ön bilgileri harekete geçirebilecek içerik sunuyor. Ayrıca, matematik ve okuma yazma bilgilerini de içeriyor. 7 yaş ve üstü çocukların her gün uygulayabileceği bu kitap, dikkat güçlüğü çeken 2, 3 ve 4. sınıf öğrencileri için de uygun” dedi. 

Gülcan öğretmen, yakın zamanda okul öncesi kazanımlara uygun 6, 5 ve 4 yaş grubu için de kitaplar çıkaracağını duyurdu. Anne babalara, kitap içeriğindeki etkinlikleri her gün yarım saat kadar uygulamalarını tavsiye eden Gülcan öğretmen, kitabı hazırlarken uluslararası eğitim envanterini göz önünde bulundurduğunu ve ailelerin ile çocukların pozitif bir fayda göreceğinden emin olduğunu ifade etti. 

Kaynak: Cansel Yıldız