Siyaset

Hakkari Belediyesi’ne kayyum atandı, siyasetin gündemi değişti  

Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanması siyasiler ve gazeteciler tarafından farklı açılardan değerlendirildi. Konunun bugün ve yarın TBMM’deki grup toplantılarına da yansıması bekleniyor.

Abone Ol

Dursun ERKILIÇ

Siyasette ‘yumuşak’ iklim kısa sürdü. Yumuşamanın yerini sertleşme ve restleşme almaya başladı.

İçişleri Bakanlığı, Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın, Anayasa'nın 127'nci maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47'nci maddesi gereğince görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Bakanlık, Hakkari Valisi Ali Çelik'in, Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiğini açıkladı.

KAYYUM OLAYININ GELİŞİM SÜRECİ

Başkanlığı DEM Parti’nin kazandığı Hakkari Belediyesi'ne yapılan ‘terör’ baskını düzenlendi.

Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, Van'da gözaltına alındı.

Bu gelişmelerin ardından İçişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, Belediye Başkanı Akış'ın “PKK/KCK yapılanmasında üst düzey görev aldığı” belirtilerek Hakkari Belediyesi'ne kayyum atandığı duyuruldu.

Açıklamada, 2014'ten bu yana devam eden "PKK üyeliği" davası sebebiyle Akış'ın "geçici tedbir olarak" görevden alındığı belirtildi.

 

GELİŞMELER SİYASETİN GÜNDEMİNDE

Hakkari Belediyesine kayyum atanmasının hemen ardından açıklamalar gelmeye başladı.

CHP, “Halkının iradesinin yanındayız” diyerek bugün Hakkari’ye bir heyet gönderme kararı aldı.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, “Bu antidemokratik uygulama ile ilgili incelemelerde ve temaslarda bulunacağız ve kamuoyunu bilgilendireceğiz” dedi.

ÖZGÜR ÖZEL’İN AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanması kararı üzerine yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

- Yaşananlar, henüz 2 ay önce tecelli etmiş Hakkari halkının iradesini yok saymaktır. Kayyım görevlendirmesi geri çekilmelidir…

İMAMOĞLU'NDAN 'KAYYUM' TEPKİSİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasına şöyle tepki gösterdi:

- ‘Kayyum’ denen garabete başından beri karşı olan birisiyim ve bu konunun gerçekten yerel demokrasiyi çok yaraladığını, insanların oy kullanırken nasıl ona sahip çıktığını bilen birisi olarak, demokrasiyle olan bağını kopardığını düşünüyorum.”

KONU EKRANLARDA VE TBMM’DE…

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış'ın, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınması sonrası DEM Parti ile CHP’den birbiri ardına tepki açıklamaları gelirken konu televizyon ekranlarındaki siyasi programlara ve haber bültenlerine de konu oldu.

Gazeteci Nedim Şener, ‘ittifak ortağı’ olarak nitelendirdiği CHP ve DEM Partiden gelen ‘ortak tepkilere’ değinirken CHP’nin DEM Parti eksenine savrulduğunu kaydetti.

Nedim Şener, TVNET’teki programda şunları söyledi:

“Özgür Özel, 'yok biz kayyuma karşıyız, hukuki değil' diyor. Arkadaş! Osman Kavala davası hukuki değil. Demirtaş ceza alıyor, hukuki değil. Kayyum atanıyor, hukuki değil. Ne hukuki? Ne istersiniz? Ne vereyim ağabeyime?”

Konunun bugün ve yarın siyasi partilerin TBMM Grup toplantılarında da dile getirilmesi ve liderlerin önemli açıklamalarda bulunması bekleniyor.

PROTESTOLAR VE YASAKLAMALAR

Diyarbakır ve Batman’da izinsiz gösteriler yapılırken Hakkari, Diyarbakır bazı illerin Valilikleri, Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın İçişleri Bakanlığınca görevden alınarak Hakkari Valisi Ali Çelik’in Belediye Başkan Vekili olarak atanması sonrası eylem ve etkinliklerin yasaklandığını duyurdu.