İlk olarak, en yüksek ücretlerin hangi sektörlerde bulunduğuna bakalım. Hava yolu taşımacılığı, 3 bin 378 dolar ile en yüksek ortalama ücreti sunarak zirvede yer alıyor. Bunu, ham petrol ve doğalgaz çıkarımı sektöründe ortalama 3 bin 146 dolar, kömür ve petrol imalatında ise 2 bin 888 dolar takip ediyor. Finansal hizmet faaliyetleri 2 bin 496 dolarlık ortalama ücretle dördüncü sırada yer alırken, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri 2 bin 437 dolar ile beşinci sırayı alıyor.

En Yüksek Ücret Artışı Gören Sektörler

Ücret artışları açısından en dikkat çekici sektörler arasında bilgi hizmet faaliyetleri yer alıyor. Bu sektördeki ücret artışı yüzde 111,4 ile en yüksek seviyeye ulaştı. Gösteri sanatları ve eğlence faaliyetleri de yüzde 90,7 oranında bir artış gösterdi. İçecek imalatı sektöründe ise ücret artışı yüzde 79,6 olarak kaydedildi. Madencilik ve taş ocakçılığı ile sigorta ve emeklilik fonları sektörlerinde de sırasıyla yüzde 76,1 ve yüzde 73,3 oranında artışlar yaşandı.

Meslek

Ortalamanın Altında Kalan Sektörler

Ücretlerin ortalamanın altında kaldığı sektörler ise dikkat çekiyor. Eğitim sektörü, 10 bin dolar olan ortalama ücretiyle yüzde 39,8’lik bir artış gösterdi. Bina inşaatı sektöründe ortalama ücret 766 dolar, giyim eşyası üretiminde ise 738 dolar olarak belirlendi. Perakende sektöründe de ortalama ücret 859 dolar olurken, artış oranı yüzde 48,1 olarak kaydedildi.

Başkan Murat Ercan, Camiler ve Din Görevlileri Haftası programına katıldı Başkan Murat Ercan, Camiler ve Din Görevlileri Haftası programına katıldı

Açıklanan verilere göre, Türkiye'deki mesleklerin kazançları arasında büyük farklılıklar mevcut. Hava yolu taşımacılığı gibi bazı sektörler oldukça yüksek kazançlar sunarken, eğitim ve tekstil gibi sektörler, ortalama ücretlerin altında kalmaya devam ediyor.

Editör: İrem Arslan