Depreme canlı yayında yakalanan spikerin korku dolu anları böyle kaydedildi Depreme canlı yayında yakalanan spikerin korku dolu anları böyle kaydedildi

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katili Ogün Samast, FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçundan 5 ila 10 yıl hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, Trabzon Adliyesi'nden SEGBİS sistemi aracılığıyla İstanbul’daki duruşmaya katıldı. Geçtiğimiz yıl 15 Kasım’da tahliye edilen Samast’ın da sanıkları arasında bulunduğu 11 kişilik davada, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama sürüyor.

Cumhuriyet Savcısı, daha önceki duruşmada, sanıkların işledikleri suçların zaman aşımına uğraması nedeniyle davanın düşürülmesi yönünde görüş bildirmişti. Samast, daha önce 12 Haziran’da da SEGBİS ile duruşmaya katılmıştı.

NE OLMUŞTU?

19 Ocak 2007’de suikasta uğrayan gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin sorumluluğunu araştıran yargı süreci devam ediyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, cinayetin önceden bilindiği halde gerekli önlemleri almadıkları gerekçesiyle bazı kamu görevlileri hakkında dava açmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı yeni iddianamede, Dink ailesi müşteki olarak yer alırken, cinayetin faili Ogün Samast 'suça sürüklenen çocuk' sıfatıyla yer aldı.

İddianamede, Ogün Samast'ın ‘silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Samast’ın dosyası, daha önce İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 11 sanıklı örgüt davasıyla birleştirilmişti.

Bu davada şüpheliler Yahya Öztürk ve Adem Sağlam'ın ‘anayasayı ihlal’, ‘görev ihmaliyle kasten öldürmeye neden olmak’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve ek olarak 22 yıl 6’şar aydan 35’er yıla kadar hapis cezası istendi. Ayrıca, eski emniyet yetkilileri Ramazan Akyürek, Faruk Sarı ve Ali Fuat Yılmazer’in de ‘anayasayı ihlal’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanmaları talep edildi. Diğer sanıklar Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender hakkında ise ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan 5 ila 10 yıl arasında hapis cezaları talep edildi.

Kaynak: İHA