İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, temmuz ayının son toplantısında önemli kararlar aldı. Kentsel dönüşüm ve riskli yapıların yeniden yapımına destek sağlanması konusunda alınan kararlar, İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına can suyu olacak. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, karara ilişkin yaptığı paylaşımda, "Bu haberi, riskli yapılarda oturan dar gelirli emeklilerimizin görmesini sağlayalım. Yenileme maliyetinin %65’ini İBB olarak biz karşılıyoruz, ekstra 9 bin TL de kira desteği veriyoruz." dedi.

Mali Destek Oranları ve Kira Yardımı

Mali destek oranları, hak sahiplerinin gelir durumuna göre belirlenecek. Dar gelirliler ve emekliler, en yüksek destek oranından faydalanacak. Hane içi toplam geliri 2 asgari ücretin altında olanlara %60, bu kişiler emekliyse %65, hane içi toplam geliri 3 asgari ücretin altında olanlara %40, aynı durumdaki emeklilere %45 oranında destek sağlanacak. İlk etapta "İstanbul Yenileniyor" projesine başvuran ve uzlaşma sağlanan toplam 25 bin hane için yaklaşık 5 milyar TL destek sağlanacak.

İstanbul'da ekmek artık aslanın midesinde! Dev zam yolda! İstanbul'da ekmek artık aslanın midesinde! Dev zam yolda!

7 Aşamalı Destek Süreci

  1. Kiptaş’ın ön sözleşme yapması.
  2. Başvuruların Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne iletilmesi.
  3. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hane içi gelir tespiti.
  4. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü mülkiyet tespitleri.
  5. Mali destekten faydalanacak hak sahiplerinin bilgilendirilmesi.
  6. Kiptaş’ın inşaat ilerleme seviyelerini İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürlüğüne (İŞAT) ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bildirmesi.
  7. İŞAT onayından sonra Kentsel Dönüşüm Müdürlüğünce ödeme emirlerinin düzenlenmesi.

E Sınıfı Binalara Özel Destek

Yüksek risk grubuna dahil oldukları tespit edilen E sınıfı binaların tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerine ivme kazandırmak amacıyla, 6306 sayılı kanun ve bu kanuna bağlı uygulama yönetmelikleri uyarınca; bu binalarda oturan emeklilere 9.000 TL, diğer hak sahiplerine 7.000 TL kira yardımı yapılacak. Acil dönüştürülmesi gereken 6.920 bina ve toplam 62.000 bağımsız birimdeki yaklaşık 80 bin kiracı için bu destek sağlanacak.

İBB’nin aldığı bu kararlar, İstanbul’un daha güvenli ve yaşanabilir bir şehir haline gelmesine katkı sağlayacak.

Muhabir: Haber Bülteni