İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye'de toplam 4 milyon 437 bin düzenli göçmenin yaşadığını belirtti. Bu sayının içinde 3 milyon 103 bin kişi yasal kalış hakkına sahipken, geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin sayısının ise bir milyon 109 bin olduğunu söyledi. Ayrıca, ikamet izni olan Suriyelilerin sayısının 224 bin olduğunu ifade etti.

Bakan Yerlikaya, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Dünyada 300 milyon göçmen var. Bunların 123 milyonu zorla yerinden edilmiş durumda. Ülkemizde bugün itibarıyla 4 milyon 437 bin düzenli göçmen bulunuyor. Göç İdaresi Başkanlığımız, bu verileri her hafta açık kaynaklardan paylaşıyor. Türkiye’de bu verilerin üzerinde düzensiz göçmen olduğunu iddia etmek tamamen yanlıştır.”

"BEYAN ETTİKLERİ ADRESTE OLMADIKLARINI TESPİT ETTİK"

İçişleri Bakanı, yabancıların adres beyanlarının titizlikle denetlendiğini belirterek, Suriyelilerin adres beyanlarına yönelik yapılan incelemelere dikkat çekti. "3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin beyan ettiği adresinde olmadığını tespit ettik," dedi.

Yerlikaya, bu durumla ilgili olarak, “Bu kişilere Türkçe, Arapça ve İngilizce uyarılar gönderildi. 90 gün süre verdik ve bu sürenin sonunda 2 ay daha ek süre tanıyoruz. Eğer bu süre zarfında adreslerini güncellemezlerse, verilen tüm hizmetleri askıya alıyoruz” şeklinde konuştu.

BİM market bu kez banka kuruyor! BİM Banka avantanjları BİM market bu kez banka kuruyor! BİM Banka avantanjları

"4 MİLYONUN ÜZERİNDE İNSANIN TÜRKİYE'YE GELMESİ ENGELLENDİ"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzensiz göçü kaynağında önlemek için atılan adımlara değindi. “Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirdiğimiz 3 harekâtın bir sebebi de bu” diyen Yerlikaya, “Orada güvenli bir bölge oluşturduk ve bu sayede 4 milyonun üzerinde insanın Türkiye’ye gelmesi engellendi” ifadelerini kullandı.

Bakan Yerlikaya, 2016'dan bu yana 678 bin kişinin gönüllü ve güvenli bir şekilde geri döndüğünü belirterek, sınır güvenlik önlemlerinin de etkili olduğunu vurguladı. “Bu kabine dönemi itibarıyla 202 bin 705 kişinin sınırlarımızdan girişi engellendi. Geçen bir yıl içinde 163 bin 745 düzensiz göçmen sınır dışı edildi” diye ekledi.

"GÖÇMEN KAÇAKÇILARININ PEŞİNDEYİZ"

Göçmen kaçakçılığına yönelik mücadelede kararlılık mesajı veren Bakan Yerlikaya, “Göçmen kaçakçılığı organizatörlerinin peşindeyiz. Henüz tutuklanmamış olanları dahi gözümüzün önünden ayırmıyoruz. Kaçmak gibi bir niyetleri varsa, onları tutuklanan arkadaşlarının yanına göndereceğiz” dedi.

SINIR DIŞI EDİLECEK OLANLAR GERİ GÖNDERME MERKEZİNE ALINMIYOR

Yerlikaya, sınır dışı edilme kararı verilen yabancıların hepsinin geri gönderme merkezlerine alınmadığını belirtti. “Kamu düzeni açısından sakınca teşkil etmeyen ve yasal hakkı sona eren kişilere 15-30 gün içinde ülkeyi terk etmeleri için uyarı yapıyoruz” diye konuştu.

Bakan, Türkiye'deki geri gönderme merkezleri hakkında bilgi vererek, “25 ilimizde 32 geri gönderme merkezi bulunuyor. Bu merkezlerin toplam kapasitesi 18 bin 870 kişiyle, Avrupa Birliği ülkelerinin toplam kapasitesinin üzerindedir” ifadelerine yer verdi.

YABANCI ÖĞRENCİLERE KOLAYLIK SAĞLANIYOR

Son olarak Bakan Yerlikaya, YÖK ile yapılan protokol çerçevesinde yabancı öğrencilerin ikamet izni süreçlerinde kolaylık sağlandığını açıkladı ve “Yükseköğretim Kurumları ile imzaladığımız protokol sayesinde, 93 bin 482 yabancı öğrenci, Göç İdaresi’ne gitmeden, üniversitelerin öğrenci işleri dairelerinde ikamet izni başvurusu yapabiliyor” dedi.

Kaynak: İHA