Gündem

ICOM'dan Lübnan’daki patlamalarla ilgili açıklama: “Bataryalar değiştirilmiş olabilir”

Japonya merkezli iletişim ekipmanları üreticisi ICOM'un direktörü Yoshiki Enomoto, Lübnan’da Hizbullah tarafından kullanılan telsizlerin patlatılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Enomoto, patlatılan telsizlerin daha önce satılan bir modelin bataryalarının değiştirilmiş hali olabileceğine dikkat çekti. Şirket yetkilisi, “Ürünlerin seri numaralarını doğrulamadan dağıtım kanallarını belirlemek oldukça zor” ifadelerini kullandı.

Abone Ol

ICOM’un merkezinin bulunduğu Osaka’dan yapılan açıklamada, Lübnan’ın başkenti Beyrut ve çevresinde patlatılan telsizlerin ICOM’un IC-V82 modeline ait olabileceği ifade edildi. Enomoto, “Sahte olma ihtimali var ancak elimizdeki görüntüler bataryaların değiştirilmiş olduğunu gösteriyor. IC-V82 modelini 2014’te üretimden kaldırdık ve bu tarihe kadar hem Japonya’da hem de yurt dışında yaklaşık 160 bin adet sattık” dedi.

Dağıtım Kanalları Belirsiz

ICOM yetkilisi, şirketin Avrupa’da da faaliyet gösterdiğini, ancak ürünlerin Orta Doğu’ya nasıl ulaştığı konusunda kesin bir bilgiye sahip olmadıklarını ifade etti. Enomoto, "Telsizlerin seri numaralarını kontrol etmeden nerelerden geçtiğini anlamak oldukça zor" dedi. Enomoto ayrıca, bataryaların orijinal olmadığını ve patlamaya hazır hale getirilen bataryalarla değiştirilmiş olabileceğini belirtti.

20 Kişi Hayatını Kaybetti

Dün gerçekleşen eş zamanlı patlamalarda en az 20 kişinin hayatını kaybettiği ve 450’den fazla kişinin yaralandığı bildirilmişti. Patlamaların ardından İsrail'den herhangi bir açıklama gelmezken, telsizlerin nasıl patlatıldığı konusunda çeşitli spekülasyonlar devam ediyor.