Bakanlık yetkilileri, bu sistemin sahte para kullanımı, nakit ödeme zorlukları ve satış bedelinin ödenmemesi gibi riskleri ortadan kaldırmayı amaçladığını belirtti. Güvenli Ödeme Sistemi’nin zorunlu hale gelmesiyle, taşıt alım satım işlemlerinde vatandaşların dolandırıcılığa karşı korunması amaçlanıyor.

TÜRK-İŞ'ten iktisat politikalarına sert eleştiri TÜRK-İŞ'ten iktisat politikalarına sert eleştiri

Kaporalı Siparişler İçin Yeni Düzenlemeler

Yeni yönetmelik kapsamında, kapora ile alınan siparişlere ilişkin düzenlemeler de getirildi. Alıcıların mağduriyetlerini önlemek amacıyla, yetkili satıcıların alıcıdan ödeme talep etmeden önce sipariş formu düzenlemesi zorunlu hale geldi. Ayrıca, kaporası alınan taşıtın 45 gün içinde teslim edilmesi gerekiyor ve satış fiyatının yüzde 10’undan fazlası kapora olarak talep edilemiyor. Alıcılar, sipariş formunun düzenlendiği tarihten itibaren 14 gün içinde siparişlerini iptal etme hakkına sahip olacak.

Sıfır Taşıt Ticaretinde Yeni Kurallar

Yönetmelik kapsamında, sıfır taşıt ticareti de düzenlemeye tabi tutuldu. Distribütörler ve yetkili satıcılar için yeni kurallar getirildi. Distribütörler, taşıtın fatura tarihinden sonra fiyat artışı yapamayacak ve taşıtı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim etmek zorunda kalacak. Yetkili satıcılar ise, ÖTV ve KDV’si ödenen taşıtın fiyatını artırmadan, 15 gün içinde alıcıya teslim etmekle yükümlü olacaklar.

Yetki Belgesi İçin Ruhsat Şartı Kaldırıldı

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan işletmeler için iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma şartı, yetki belgesi gereksinimleri arasından çıkarıldı. Bu düzenleme ile ruhsat şartı nedeniyle yetki belgesi alamayan işletmelerin yaşadığı mağduriyetler giderilmiş oldu. Ancak, işletmelerin ruhsat mevzuatı çerçevesinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma zorunluluğu devam ediyor.

Lise Mezuniyeti Şartı Esnetildi

Yetki belgesi alımı için gereken lise mezuniyeti şartı korunurken, 1 Mart 2025 tarihine kadar vergi ya da meslek odası kaydı bulunan işletmelere bu şart aranmaksızın yetki belgesi verilebilecek. Bu düzenleme, sektörün en önemli taleplerinden birini karşılamış oldu.

İhale ve Değerleme Kurallarında Şeffaflık Artırıldı

Elektronik ortamda yapılan taşıt ihalelerinde ve taşıt ön değerlemelerinde de çeşitli kurallar getirildi. İhalelerin güvenli ve adil şekilde yapılması için şartlar sıkılaştırılırken, internet üzerinden yapılan taşıt ön değerlemelerinde de, sunulan ilk teklif ile nihai teklif arasındaki farkın yüzde 5’i geçmemesi ve tekliflerin en az 24 saat geçerli olması gibi kurallar belirlendi.

Kaynak: İHA