Dünya’nın en kaliteli incirlerinin yetiştirildiği Aydın’da, üreticiler yeni sezon hazırlıklarına başlarken Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü siyah sineğe karşı üreticileri uyardı.

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, incir bahçelerinde zararlılara yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu çerçevede, müdürlük tarafından yapılan açıklamada, incirde meyve dökülmelerine neden olan siyah sinek zararlısına karşı üreticilere dikkatli olmaları çağrısında bulunuldu.

"Batıya Doğru Sürüklenen Fay: Kırıldığında 7.8 Şiddetinde Deprem Olabilir!" "Batıya Doğru Sürüklenen Fay: Kırıldığında 7.8 Şiddetinde Deprem Olabilir!"

Siyah Sineğe Karşı Tedbirler

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, incir bahçelerinde siyah sineğe karşı etkili mücadele yöntemleri uygulanıyor. Müdürlük, üreticilere yönelik bilgilendirme ve eğitim çalışmalarına da devam ediyor.

Üreticilere Yönelik Uyarılar

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, siyah sinek zararlısının incir meyvelerinde dökülmelere neden olduğunu belirterek, üreticilerin bu zararlıya karşı alabileceği önlemler hakkında bilgilendirildiğini söyledi. Yetkililer, “Siyah sinek zararlısına karşı mücadelede, düzenli olarak bahçelerin kontrol edilmesi ve gerekli ilaçlama çalışmalarının yapılması büyük önem taşıyor” dedi.

Yeni Sezon Hazırlıkları Devam Ediyor

Aydın’da incir üreticileri, yeni sezon hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. Dünya çapında ün kazanan Aydın incirinin kalitesini korumak ve verimi artırmak amacıyla yapılan çalışmalar, üreticilerin yoğun gayretiyle devam ediyor.

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilerin zararlılara karşı bilinçli ve tedbirli olmaları gerektiğini vurgulayarak, üreticilere her türlü desteği sağlamaya devam edeceklerini belirtti.

Konu ile ilgili Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şunlar dendi:

“Ergin hali 2,5-4,5 mm boyunda, parlak, metalik siyaha yakın, koyu mavimsi yeşil renklidir. Kanatları vücuttan uzun, bacaklar koyu kahverengi, vücut ince ve sert kıllı, gözler kiremit kırmızısıdır. Monofag bir zararlıdır. Sadece incirde zarar yapar. Erginler incir meyvelerinin akıntıları ve incir sütü ile beslenmektedir. Zararlı yumurtasını incir meyvesinin alt kısmında yer alan (ilek arıcıklarının giriş yaptığı) ostiolde bulunan pulcukların altına bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar buradan meyve içerisine giriş yapar. İncir Siyah sineğinin larvaları meyvelerde galeriler açarak zarar yapar. Bu meyveler zamanından önce olgunlaşma periyoduna girer, bazen hafif tatlanır, kabarırlar ve dökülürler. Boğa’daki zararı sonucu ilek meyvesi azlığına neden olabilmektedir. Yoğunluk olması durumunda meyve dökümleri de artacaktır. Söz konusu zararlının incirlerde zarar yapmasını önlemek amacı ile incir alanlarının kontrol edilmesi, ekonomik zarar eşiğine ulaşabilecek yoğunluk tespit edilmesi durumunda söz konusu zararlıya karşı mücadele yapılması gerekmektedir. İncirlerde tozlaşmayı sağlayan ilekleme işleminin bitmesinden hemen sonra (son ilek asıldıktan 5 gün sonra) ilaçlama yapılır. İncir meyvelerinde 10 gün sonra yapılan gözlemlerde yeni vuruklu meyve görülmeye devam ediyorsa ikinci ilaçlama, gerekirse yeni vuruklu meyveler dikkate alınarak 10 gün sonra üçüncü bir ilaçlama yapılabilir. Kimyasal mücadelede Bakanlığımızca önerilen bitki koruma ürünlerinin kullanılması büyük önem arz etmektedir”

Kaynak: İHA