İslam’da açıkça yasaklanmış olan domuz etinin zararları saymakla bitmiyor. Domuzun beslenme şekli nedeniyle insan sağlığına, doğrudan zarar verebilecek bakteri ve parazitleri vücudundan atamaması bir yana insanın karakterine de doğrudan zarar verdiği gerekçesiyle  yasaklanmıştır. Bugün modern bilim de domuz etinin insan karakterine ve sağlığına nasıl zarar verdiğine dair yaptığı çalışmalarla İslam’ın domuz hakkında koyduğu yasağı desteklemişlerdir.

Domuz Eti Kapak

İSLAM’DA DOMUZ ETİ NEDEN YASAKLANDI?

Kur’an-ı Kerim’de, etinin haram olduğu açıkça belirtilen tek hayvan domuzdur. İslam dini, domuz etini yasaklarken onu "fısk" ve "rics" gibi kavramlarla nitelendirmektedir (el-Mâide 5/3; el-En‘âm 6/145). İslam, insanı hem maddi hem de manevi zararlarından korumak amacıyla bazı temel kurallar koymuş, bu doğrultuda beslenme konusunda da temiz ve sağlıklı olanı serbest bırakırken, pis ve zararlı şeyleri yasaklamıştır. Domuz eti yüzyıllar önce yasaklanmış olsa da, modern bilimsel çalışmalar bu yasağın hikmetlerini kısmen ortaya koymuştur.

Domuz

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR VE DOMUZ ETİNİN ZARARLARI

Modern tıp, domuzun birçok hastalığın taşıyıcısı olduğu ve insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini tespit eden araştırmalar yapmıştır.

Araştırmalar, domuz etinin insanlara hastalık bulaştırma riskinin diğer hayvanlara göre çok daha yüksek olduğunu göstermiştir. Domuz etinde bulunan kolesterol, yağ asitleri, büyüme hormonları ve histamin gibi maddelerin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu tespit edilmiştir. Domuzdan bulaşan hastalıklar arasında trişin, domuz şeridi, domuz gribi, şap ve tüberküloz gibi ciddi rahatsızlıklar bulunmaktadır.

Images L

Son yıllarda, bazı araştırmacılar domuzlarda AIDS’e benzer bir hastalığa yol açan virüsler tespit etmiş, domuz etinde bulunan "toxoplasma gondii" adlı parazitin bebeklerde kanser, körlük ve zekâ geriliğine yol açabileceğini öne sürmüşlerdir. Ayrıca, domuz etinde yüksek miktarda bulunan kolesterol ve yağlar damar sertliği, yüksek tansiyon ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

D O M U Z

DOMUZ ETİ YİYEN TOPLUMLAR ŞİDDETE DAHA MEYİLLİ

Bazı düşünürler ve bilim insanları, beslenme alışkanlıklarının insanın bedeni ve karakteri üzerinde etkili olduğunu ifade etmektedir. Domuz eti tüketiminin, insandaki bazı olumsuz eğilimleri artırabileceği yönünde görüşler bulunmaktadır. Domuz eti ve alkol tüketiminin yaygın olduğu toplumlarda şiddet ve taşkınlık eğilimlerinin daha fazla olduğu iddia ediliyor. Buna karşılık, Müslüman toplumlarda daha dengeli bir karakter yapısının görüldüğü öne sürülüyor.

Zeytinyağı uzmanı açıkladı: Sahtecilikte çok uzmanlaşmışlar Zeytinyağı uzmanı açıkladı: Sahtecilikte çok uzmanlaşmışlar

Kaynak: Fatma Doğanay