Sağlık

Kalıcı makyaj yaptıranlar dikkat: Kör olma riskiniz var!

Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Arzu Taşkıran Çömez, makyaj ürünlerinin göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri konusunda önemli uyarılarda bulundu. Kalıcı makyaj uygulamalarının risklerine dikkat çeken Çömez, "Göz içi iltihaplanma ve hatta körlüğe kadar varabilecek ciddi durumlarla karşılaşılabilir" dedi.

Abone Ol

Birçok kadın için günlük yaşamın vazgeçilmezi haline gelen makyaj uygulamaları, göz sağlığı açısından riskler taşıyabilir. Prof. Dr. Arzu Taşkıran Çömez, bilinçsiz makyaj kullanımı ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesinin göz enfeksiyonlarına neden olabileceğine vurgu yaptı. Makyaj malzemelerinin kişisel kullanım için tasarlandığını belirten Çömez, ürünlerin başkalarıyla paylaşılmaması gerektiğini ifade etti.

Çömez, özellikle mağazalarda denenen ürünlerin tek kullanımlık olup olmadığının kontrol edilmesinin önemini hatırlatarak, "Bu tarz ürünler çoklu kullanım için uygun değildir. Hijyenik olmayan koşullarda denenen makyaj ürünleri, göz sağlığında ciddi sorunlara yol açabilir" şeklinde konuştu.

Kalıcı Makyajda Olası Riskler

Kalıcı makyaj, dövme mantığıyla yapılan bir işlem olup, ciddi komplikasyonlar doğurabilir. Bu uygulamalar sırasında göz içi iltihaplanma, kirpik kaybı, göz kapağı deformasyonları ve nadir de olsa körlük riski bulunduğunu ifade eden Çömez, "Kalıcı makyajın, yalnızca steril ortamlarda ve uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Aksi takdirde, göz içi iltihaplanma gibi ciddi durumlar ortaya çıkabilir" dedi.

Çömez, bazı hastalıklar ve tedavi süreçleri nedeniyle kirpiklerini kaybeden kişilere yönelik uygulamaların dikkatli yapılması gerektiğini de vurguladı. "Bu tarz kalıcı uygulamalar gerekli hallerde uygun görülebilir, ancak mutlaka uzman bir hekim gözetiminde gerçekleştirilmelidir" diye ekledi.

Makyaj Ürünlerinin Son Kullanma Tarihi Önemli

Prof. Dr. Çömez, makyaj malzemelerinin son kullanma tarihlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Özellikle sıvı formdaki ürünlerin zamanla bakteri, mantar ve mikropların üremesine zemin hazırlayabileceğini söyleyen uzman, "Makyaj malzemeleri de diğer ürünler gibi belirli bir kullanım süresine sahiptir. Ürünleri son kullanma tarihlerine dikkat ederek, en fazla 3-6 ay boyunca kullanmalıyız" ifadelerini kullandı.

Lens Kullananlar İçin Öneriler

Lens kullananlar için makyaj öncesi ve sonrası yapılması gerekenler hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Çömez, "Lens takmadan önce ellerimizi mutlaka yıkayıp kurutmalıyız. Makyajı, lens takıldıktan sonra yapmalı, çıkarmadan önce ise lenslerimizi çıkarmalıyız. Makyaj temizliği de su bazlı ve yumuşak temizleyicilerle, nazikçe yapılmalıdır" dedi.

Son olarak, makyaj malzemelerine bağlı alerjik reaksiyonların da göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatan Çömez, "Herhangi bir alerjik reaksiyon şüphesinde, öncelikle bilekte deneme yaparak cildin tepkisi gözlemlenmeli. Eğer bir rahatsızlık gelişirse, makyaj malzemeleri derhal değiştirilmelidir" dedi.

Göz Enfeksiyonlarına Karşı Tedbir

Makyaj sırasında gözde rahatsızlık, kızarıklık, çapaklanma ya da ışığa hassasiyet gibi belirtiler görülmesi durumunda makyaj yapmaya ara verilmesi gerektiğini belirten Çömez, mevcut makyaj malzemelerinin atılmasının gerektiğini söyledi. "Göz enfeksiyonu tedavisi tamamlandıktan sonra, yeni makyaj malzemeleriyle devam edilmelidir" dedi.