Ev sahiplerini yakından ilgilendiren yeni vergi düzenlemeleri gündemde. Hükümet, bütçe açıklarını kapatmak için konut sahiplerine yönelik yeni vergiler getirmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda, birden fazla konutu olanların emlak vergileri ve tapu harçlarında artış öngörülüyor. Ayrıca, konutunu 5 yıldan sonra satanlar için de yeni vergiler yolda.

5 YILDAN SONRA SATIŞLARDA VERGİ

Yeni düzenlemeyle birlikte, konutunu 5 yıl beklettikten sonra satanlardan da vergi alınması planlanıyor. Mevcut durumda, bir konutu 5 yıl elde tutup sonrasında satmak vergiden muafken, yeni yasa ile bu istisna kaldırılacak. Satın alınan konut ne kadar süre elde tutulursa tutulsun, satıldığı anda değer artış kazancı üzerinden vergi alınacak.

Yeni vergi paketi yolda: Kol saatlerine ÖTV ve kredi kartlarına katılma payı geliyor! Yeni vergi paketi yolda: Kol saatlerine ÖTV ve kredi kartlarına katılma payı geliyor!

PİYASA DEĞERİ ESAS ALINACAK

Taslak düzenlemeye göre, konut alım satımında belediyeden alınan rayiç bedel yerine güncel piyasa değerleri esas alınacak. Bu da konut sahiplerine ciddi vergi yükü getirebilir. Konutların değerleri, ekspertiz raporlarıyla belirlenecek. Bu durum, tapu harçlarında da artışa neden olabilir. Kayıt dışılığı önlemek amacıyla tapu harçlarının düşürülmesi de gündemde.

İKİ VE DAHA FAZLA KONUTU OLANLARA KATLAMALI VERGİ

Birden fazla konutu olanlar için yeni emlak vergisi düzenlemeleri de masada. İkinci ve daha fazla konutu olanların emlak vergileri, sahip oldukları konut sayısına göre artacak. Örneğin, iki konutu olan bir kişi, ikinci konutu için ilk konuttan daha yüksek vergi ödeyecek. Tapu harçlarında da benzer bir artış öngörülüyor.

YENİ DÜZENLEME HAZİRAN’DA TBMM’DE

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi reformu çalışmalarını hızlandırdı. Haziran ayında TBMM’ye sunulması planlanan taslak, milyonlarca konut sahibini yakından ilgilendiriyor. Yeni düzenlemeler, konut fiyatlarında artışa neden olabilir. Sözcü Gazetesi’nin haberine göre söz konusu taslakta yer alan bilgiler şöyle:

Mevcut düzenlemeye göre, satın alınan konut 5 yıl elde bekletilip 5’inci yıldan sonra satılırsa vergi ödenmiyor. Bu konut ilk 5 yıl içinde satılırsa Maliye, değer artış kazancı üzerinden yüzde 15-40 oranında vergi alıyor. Yeni düzenleme ile 5 yıl istisnasının kaldırılması bekleniyor. Satın alınan evin üzerinden 5-10 hatta 50 yıl da geçse satıldığı gün değer artış kazancı hesaplanıp vergisi alınacak.

Muhabir: Haber Bülteni