AK Parti'nin geçtiğimiz hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu torba yasa teklifinin detayları netleşti. Teklifte, limiti 100 bin liranın üzerinde olan kredi kartlarından alınacak yıllık 750 liralık kesinti büyük tepki topladı. Bu kesinti, her yılın 5 Ocak tarihinde kart sahiplerinin hesabına yansıtılacak. Kart iptal edilse dahi iade yapılmayacak. Ancak, fiziki bir kartın limitleri dahilinde oluşturulan ek kartlar ve fiziki olmayan kartlar için bu ücret talep edilmeyecek.

Yasa teklifi kapsamında belirlenen 750 liralık yıllık katılma payı, kartı çıkaran kuruluşlar tarafından her yıl 5 Ocak’ta kart hamillerinin hesaplarına yansıtılacak. Kesinti, ilgili dönem hesap ekstresinde yer alacak ve banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesi ile tahsil edilecek. Vergi ödemesi, beyanname verme süresi içerisinde yapılacak.

Yıl içinde alınan veya limiti 100 bin lira üstü kapsamına giren kredi kartlarına ait katılma payı, kartın kullanıma açıldığı veya limit artışının yapıldığı ayın hesap ekstresine yansıtılacak. Yıl boyunca kartın yenilenmesi durumunda, daha önce ödenmiş bir pay varsa yeniden bir kesinti yapılmayacak.

Teklif kapsamında ayrıca, taşınmaz alım satımında her iki taraftan 750’şer lira, tapudaki diğer işlemlerden ise 375 lira pay alınacak. Tapu ve kadastro işlemlerine ait tutarlar işlem öncesinde vergi dairesine ödenecek, ödeme yapılmadan işlem gerçekleştirilemeyecek. Yasa dışı işlem yapılması durumunda, sorumluluk işlemi yapan memurla payı ödemekle yükümlü olan kişi arasında paylaştırılacak.

Abdulkadir Selvi'den dikkat çeken iddia: Ömer Öcalan İmralı’ya gidebilir Abdulkadir Selvi'den dikkat çeken iddia: Ömer Öcalan İmralı’ya gidebilir

Getirilen bu düzenleme ile 750 liralık katılma payı ve tapu işlemlerinde alınacak bedeller, her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak.

Kaynak: Haber Merkezi