Adana'nın Feke ilçesinde lavanta üreticileri, artan çekirge popülasyonuyla mücadele ediyor. Zirai ilaçlamaların yağışlar nedeniyle etkisiz kaldığı belirtilirken, üreticiler bahçelerini saran çekirgelerin lavanta bitkilerine zarar verdiğinden endişe ediyor. Geçen yıl hiç hasat yapılamayan ve bu yıl da çekirge istilası altında olan lavanta bahçeleri, üreticileri zor durumda bırakıyor.

MHP’li İsimler Yıldırım ve Sönmez Ailelerinin Mutlu Gününde Nikah Şahidi Oldu MHP’li İsimler Yıldırım ve Sönmez Ailelerinin Mutlu Gününde Nikah Şahidi Oldu

2 YILDIR ÇEKİRGE SORUNU YAŞIYORUZ

Yavuz, hasat yapacak lavanta kalmadığını ifade ederek, "5 yıl önce 6 dönüm alana lavanta ektik. 2 yıldır çekirge ile sorun yaşıyoruz. Lavantadan daha çok çekirge görüyoruz. Yeni çıkan lavantaları koparıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Akşama kadar ilaç sıkıyorum yağmur yağıyor, yeniden ilaçlamak zorunda kalıyoruz, usandım. Her yerde çekirge var ve çok fazla sayıda" diye konuştu.

BAŞ EDEMİYORUZ

Aynı bölgede lavanta bahçesi olan Emine Yavuz ise, "5 dönüm arazide lavanta ektim. Bahçemin bakımını yaptırdım, otları çekildi, ilaçlama yaptık ama baş edemiyoruz. Binlerce çekirge var" dedi. Üreticilerden Sevim Aksoy ise ilaçlama ile mücadele ettiklerini ifade ederek, "Aşırı çekirge gözlemliyoruz baş etmek mümkün değil. Lavantanın çiçek açmasına müsaade etmiyor" diye konuştu. 

Kozan İlçe Tarım Müdürlüğü, çekirge popülasyonunun artış gösterdiği bölgelere ilaç desteği sağlandığını ve ilaçlama çalışmalarının yapıldığını açıkladı. Ayrıca, bireysel bağ ve bostan gibi özel alanlarda vatandaşların zirai ilaç bayilerinden ilaç temin ederek kendi alanlarını ilaçlamaları gerektiğini vurguladı. Tapan yöresindeki lavanta bahçelerinde yaşanan çekirge sorununun bölgesel olduğu belirtilirken, popülasyon artışının engellenmesi amacıyla ilçe tarım ekipleri tarafından saha taraması yapıldığı ifade edildi.

Kaynak: İHA