TÜRK-İŞ'ten iktisat politikalarına sert eleştiri TÜRK-İŞ'ten iktisat politikalarına sert eleştiri

Maden Sanayii İşverenleri Sendikası (MASİS) Başkanı Naci İlci, Orman Kanunu'nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmeliğin gözden geçirilmesini istedi.

İlci, yaptığı yazılı açıklamada, Resmi Gazete'de geçen hafta yayımlanan Orman Kanunu'nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik ile ormanlarda maden aranması ve işletilmesine yönelik verilecek izinler, rehabilite işlemleri, izinlerden tahsil edilecek bedellere ilişkin iş ve işlemlerin yeniden belirlendiğini belirtti.

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, ormanlık alanlarda maden arama ve işletme izinleri, rehabilitasyon süreçleri ve alınacak bedellere dair düzenlemeler yeniden belirlendi. Ancak İlci'ye göre, getirilen 150 hektar sınırlaması madencilik faaliyetlerini ekonomik olmaktan çıkarıyor.

"Madencilik Faaliyetleri Artık Ekonomik Değil"

İlci, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yeni yönetmelik sonrası madencilik projelerinin gerçekleştirilmesinin neredeyse imkansız hale geldiğini ifade etti. "Yeni düzenlemeyle orman alanlarında madencilik faaliyetlerinde bulunmak zorken artık imkansız hale getirilmiştir. Yasal düzenlemeler sektörün gerçekleri bilinmeden yapıldığında sonuç maalesef bu oluyor. Bu sınırlamayla fizibilitesi sarsılan madencilik projeleri tek tek rafa kaldırılacak, on binlerce çalışan işsiz kalacaktır. Orta Vadeli Program'da yer alan madencilik alanındaki hedeflerle asla örtüştüremediğimiz bu düzenlemeden henüz yol yakınken vazgeçilmeli, sektörün sesine kulak verilmelidir." diyen İlci, ayrıca düzenlemenin Orta Vadeli Program'daki madencilik hedefleriyle de örtüşmediğini belirtti. İlci, yönetmeliğin sektörel hassasiyetler göz önünde bulundurularak yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı.

"Madencilik Sektörü Hedef Tahtası Haline Getirildi"

İlci, madencilik sektörüne yönelik olumsuz algıların da sektörün karşılaştığı zorlukları daha da artırdığını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Bizler maden işverenleri olarak, 'sektörün ülke ekonomisine katkısını nasıl daha da artırabiliriz' diye çalışırken, istenmeyen bir iş kolu olduğumuzu hissettiren bu gibi yasal düzenlemelerle tüm moral ve motivasyonumuzu yitiriyoruz. Madencilik faaliyetleri sonrası hem ülke ekonomisine değer kazandıran hem de çalıştıkları sahaları rehabilite edip orman varlığını koruyan madenciler, ormanlık alanların sadece binde üçünde madencilik yapılmasına rağmen tüm ormanların madenciler tarafından katledildiğine yönelik oluşturulan kasıtlı algının kurbanı olmamalı."

İlci, son olarak odak noktalarının doğayı korumak ve karbon ayak izini azaltmak olduğunu, ancak yeşil enerji yatırımlarına bu denli engel çıkarılmasının da anlaşılır olmadığını belirtti.

"Yönetmelik Acilen Gözden Geçirilmeli"

MASİS Başkanı İlci, madencilik sektörünün karşı karşıya olduğu bu zorlukların çözümü için yönetmeliğin sektörel gerçeklikler dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini savundu. Orman Kanunu'nun 16. maddesindeki değişikliklerin, sektörün mevcut sorunlarına çözüm üretmek yerine, daha büyük problemler yarattığını söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı