Dünya Biyoçeşitlilik Günü dolayısıyla bir ektinlik de ODTÜ düzenliyor. Geleneksel hale gelen “Tür Say” etkinliğinin 6’ncısı Doğa Koruma merkezi Vakfı ve ODTÜ Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile üniversitenin yerleşkesinde yapılacak.

Bursa’daki yağış hayatı felç etti: Oluşan 'mini süper hücre' ise görenleri şaşkına çevirdi Bursa’daki yağış hayatı felç etti: Oluşan 'mini süper hücre' ise görenleri şaşkına çevirdi

Dünya Biyolojik Çeşitlilik Gününün kutlanacağı etkinlik, ülkemizde doğa korumanın öncüsü olan ve 2023 yılında aramızdan ayrılan Tansu Gürpınar anısına düzenleniyor.

Tür Say etkinliğinde katılımcılar doğa gözlemi yaparken bitki, kuş, kelebek gibi türlerin fotoğrafını çekecek; önce uzmanlarla, sonra da herkesle paylaşacak.

KEYİFLİ VAKİT GEÇİRECEKLER

Böylece vatandaşlık bilimi kapsamında birçok tür tespit edilirken, doğada keyifli vakit geçirilecek.

Uzmanlar ve doğa rehberleri eşliğinde gerçekleştirilecek etkinlik için ODTÜ Çarşı önünde kurulacak olan kayıt masasında buluşulacak. Saat 10:00'da başlayacak olan etkinlik saat 18:00'de sona erecek.

Tür Say vatandaşların biyolojik çeşitliliğe ilgisini artırmayı hedefleyen ve 8 saat süren bir maraton. Tür Say, toplumun doğaya ilgisini artırmak amacıyla başta ABD ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede vatandaş bilimi etkinliği olarak uygulanıyor.

YENİ TÜRLER ORTAYA ÇIKABİLİYOR

İsteyen herkesin katılabileceği bu etkinlikte katılımcılar doğada gözlemleyebildikleri canlıları uzmanlar yardımıyla tanımlıyor.

Tür Say! etkinliğinde en çok kayıt altına alınan 5 tür Anadolu melikesi (Melanagia Larissa), saçlı keten (Linum hirsutum), uyuzotu (Genus scabiosa), İspanyol kraliçesi (Issoria lathonia) ve acıyavşan (Teucrium polium), Kuşburnu (Rosa canina), nazuğum (Euphydryas aurinia), eşekdikeni (Carduus nutans), kan güvesi (Zygaena purpuralis), cüzegözü (Cerinthe minor), Kelebeklerden en çok gözlenen nazuğum olmuştu.

Muhabir: Bünyamin Altıntaş