Prof. Dr. İlber Ortaylı, Türk Devletleri Teşkilatı'nın (TDT) kurduğu Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun üzerinde çalıştığı “Ortak Türk Alfabesi”ni eleştirdiği yazısında dikkat çeken ifadelerde bulundu. Ortaylı, bu ortak projenin bilimsel bir yapı olarak değerlendirilmesinin doğru olduğunu ancak, Türkçenin bu şekilde düzeltileceğini ve düzgün telaffuz edileceğini ummanın, özellikle bürokratik bir yapıyla gerçekleştirmenin “gülünç” olduğunu belirtti.

Savcılardan Trump'a ağır suçlama: "Seçim sonrası suça başvurdu" Savcılardan Trump'a ağır suçlama: "Seçim sonrası suça başvurdu"

Ortaylı, mevcut çözümsüzlük ortamında ve henüz ne kadar etkili olacağı belirsiz bir alfabe teklifinden önce, medyada konuşulan ve matbaa dili olarak kullanılan Türkçenin güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Yazısında, “Türkçeyi güçlendirelim” diyerek mevcut dil yapısının daha sağlam temellere oturtulması gerektiğini vurguladı.

Ortaylı’nın bu eleştirileri, Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun projesinin ne denli uygulanabilir olduğu konusunda soru işaretleri doğurdu ve bu alandaki çalışmalara yönelik daha geniş bir tartışma başlattı.

 
 

Muhabir: Haber Bülteni