UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, 250 bin liralık fiyatıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın soğanları toprakla buluştu. Safranbolu, 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip safranın tarihi boyunca Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılmış, Osmanlı döneminde de önemini korumuş bir bölge olarak biliniyor. Safran, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçen yıl coğrafi işaretle tescillenmişti.

Ekim ve Kasım aylarında boyu 15-30 santimetreye ulaşan safranın hasadı yapılıyor. Safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabiliyor ve 80 bin çiçekten sadece 500 gram safran üretilebiliyor. Bu nadir ve değerli baharat, 250 bin liralık fiyatıyla "dünyanın en pahalı baharatı" olarak biliniyor.

Gıda, tıp ve giyim sektörlerinde kullanılan safranın soğan dikimine Ağustos ayı itibariyle başlandı. Üretici İsmail Yılmaz, bu yıl safran soğanlarını farklı bir metodla dikmeye başladıklarını ve yaklaşık 10 dönüm alanda dikim yaptıklarını belirtti. Yılmaz, bu yıl organik sıvı gübre kullanarak ve örtü ile koruyarak dikim yaptıklarını, bu uygulamanın otla mücadeleyi kolaylaştıracağını ifade etti. Ayrıca, bu yıl yaklaşık 23 dönüm alanda hasat yapmayı planladıklarını aktardı.

Başkent OSB çöp ihbar hattı kurdu Başkent OSB çöp ihbar hattı kurdu

Kaynak: İHA