TBMM'ye sunulan kanun teklifi, hayvan hakları ve toplum sağlığını korumak amacıyla hazırlandı. Abdullah Güler, teklifin hazırlanma sürecinde görüş ve beklentilerin alındığını, rapor haline getirilerek Cumhurbaşkanı'na sunulduğunu belirtti. Güler, yasa teklifinin olgunlaştığını ve 17 maddelik teklif tarım komisyonunda ve genel kurulda görüşüleceğini aktardı.

Ankara İskitler Bizim Köfteci'nin nasıl yemek hazırladığı ortaya çıktı! Video mide bulandırıyor Ankara İskitler Bizim Köfteci'nin nasıl yemek hazırladığı ortaya çıktı! Video mide bulandırıyor

“MEVCUT TEDBİRLER YETERSİZ KALIYOR”

Güler, mevcut kanun kapsamında sokak hayvanlarının bakım evlerine alındığını, kısırlaştırıldığını, aşılandığını ve yeniden sokağa bırakıldığını ifade etti. 20 yıllık süreçte 2,5 milyon sahipsiz sokak köpeğinin kısırlaştırıldığını ve 550 bin köpeğin sahiplendirildiğini belirten Abdullah Güler, mevcut tedbirlerin yetersiz kaldığının ve kuduz riskinin arttığının altını çizdi.

ÖTENAZİ UYGULAMASI ÖNERİLDİ

Güler, bazı ilçelerde kuduz köpekler nedeniyle karantina uygulamalarının başlatıldığını ve birçok kazanın meydana geldiğini belirtti. Bu kazalar sonucu 50-55 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı. Yeni düzenlemede, kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış ve rehabilite edilemeyen köpekler için ötenazi uygulanması öneriliyor.

KÖPEĞİN DIŞKISI HAYATİ TEHLİKELERE YOL AÇIYOR

Abdullah Güler, toplum sağlığını koruma amacıyla bu düzenlemelerin yapıldığını belirtti. İnsanların yürüyüş yaptığı alanlarda köpek dışkısının toplumu tehdit edici seviyelere ulaştığını, bu durumun sağlık sorunlarına yol açtığını ifade etti. Tarım Bakanlığı'nın desteğiyle, sokak köpeklerinin barınaklara alınması, sahiplendirmenin teşviki ve barınaklarda ameliyathaneler kurulması planlanıyor.

UYGULAMAYAN BELEDİYELERE HAPİS CEZASI

Güler, sokak hayvanlarıyla ilgili yetkinin belediyelerde olduğunu ve bazı belediyelerin yeterli bütçeyi kullanmadığını söyledi. Bu durumu düzeltmek için, kanunu uygulamayan belediyelere 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ve 50 bin lira para cezası öngörülüyor. Ayrıca, Tarım Bakanlığı'nın barınakların nitelikli hale getirilmesi için güçlü destek vereceği aktarıldı.

Muhabir: Haber Bülteni