EMEKLİLİK YAŞI 70 OLMAYACAK

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, emeklilik yaşının 70’e çıkarılacağı yönündeki söylentilere açıklık getirdi. Karakaş, "Emeklilik yaşı 70 olmaz. 2006 yılında yapılan reformlarla kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 2048-2049 yıllarına kadar kademeli olarak 65 olacak. EYT düzenlemesiyle yaş şartı kaldırıldı ancak EYT dışında kalanlar için emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60" dedi. Ayrıca, gelecekte kadın ve erkek arasındaki yaş farkının ortadan kalkacağını ve herkesin 65 yaşında emekli olacağını belirtti.

KADINLARDA AVANTAJ AZALIYOR

Karakaş, kadınların geçmişte emeklilikte pozitif ayrımcılıktan faydalandığını, ancak bu avantajın zamanla azaldığını ifade etti. "Daha önce kadınlar 50, erkekler 55 yaşında emekli olabiliyordu. Ancak reformlarla bu yaş sınırları değişti. Şu an kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşında emekli oluyor. 2048 yılına kadar kadın-erkek ayrımı ortadan kalkacak ve herkes 65 yaşında emekli olacak" dedi.

İKİNCİ BİR EYT MÜMKÜN DEĞİL

Emeklilik yaşının 70'e çıkarılmasının, ikinci bir EYT süreci yaratabileceğini vurgulayan Karakaş, böyle bir adımın siyasi açıdan mümkün olmadığını belirtti. "Hükümet, 25 yıllık EYT sorununu çözmek için büyük çaba sarf etti. Yeni bir EYT dalgası yaratmak istemez. Bu nedenle emeklilik yaşını artırmak mümkün değil" şeklinde konuştu. Ayrıca, 9 Eylül 1999 sonrası sisteme girenlerin zaten geç emekli olduğunu, emeklilik yaşının daha fazla yükseltilmesinin toplumsal tepkilere yol açabileceğini dile getirdi.

AVRUPA İLE TÜRKİYE KARŞILAŞTIRMASI

Karakaş, emeklilik yaşı konusunda Türkiye’nin Avrupa ile kıyaslanmaması gerektiğini belirtti. "Avrupalılar gibi 70 yaşında emeklilik gerçeği bize uymaz. Hiçbir hükümet buna cesaret edemez, çünkü bu ikinci bir EYT dalgası yaratır" dedi. Karakaş, şu anda mevcut sistemde bile pek çok kişinin emeklilik yaşının ileri tarihlere ertelendiğini hatırlatarak, böyle bir değişikliğin toplumda büyük tepkilere neden olacağını vurguladı.

En büyük termik santralde enerji durdu En büyük termik santralde enerji durdu

Kaynak: TGRT