Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, ihracat rakamlarının artmasının sevindirici olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin bu yıl dünyanın 88 ülkesine fıstık satmasının önemli bir başarı olduğunu vurguladı. Türkiye’nin en çok fıstık ihraç ettiği ülke ise İtalya oldu. Ocak-eylül döneminde Türkiye, İtalya’ya 33 milyon 307 bin dolarlık fıstık satarken, bunu 27 milyon 484 bin dolarla Almanya ve 6 milyon 338 bin dolarla ABD takip etti.

Kızıldemir, Türkiye'de en fazla fıstık ağacına sahip olan Şanlıurfa'nın, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da fıstık üretiminde birinciliği elinde bulundurduğunu belirtti. "Fıstık ihracat rakamlarının yıl boyunca artarak devam etmesi oldukça sevindirici" diyen Kızıldemir, yılın 9 ayında neredeyse 2023 yılının tamamında yapılmış olan ihracat rakamına yaklaşmış durumdayız. Yıl sonuna kadar bu rakamların daha da yükselebileceğini ve geçen yılın rakamlarını aşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Fıstık-1

Bakan Şimşek duyurdu: Kazançlarını doğru beyan etmeyen sporcular izaha davet edilecek Bakan Şimşek duyurdu: Kazançlarını doğru beyan etmeyen sporcular izaha davet edilecek

Ekonomik Gelişme ve Çiftçilerin Yüzü Güldü

Yüksek ihracat rakamlarının, ülke ekonomisinin gelişimi ve ticari hacminin artışı açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Kızıldemir, bu ivmenin Şanlıurfa’ya yansımasının çiftçi ve tüccarları olumlu yönde etkileyeceğini ifade etti. Üreticilerin tüm tarımsal faaliyetlerinin desteklenmesiyle, fıstık üretimini artırarak ihracat rakamlarını daha iyi noktalara ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

Fıstık Rekoltesi ve Fiyatlar

Fıstıkta bir yıl bol, bir yıl az mahsul elde edildiğini belirten Kızıldemir, bu yıl fıstık rekoltesinin yüksek olduğunu ifade etti. Çiftçiler tarafından toplanan yeni mahsul fıstıkların ihracata yönlendirilmesinin, önümüzdeki yılın ihracat rakamlarına olumlu katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi. Ancak bu yıl yüksek rekolte nedeniyle fıstık fiyatlarında bir düşüş yaşandığına dikkat çekti.

Kaynak: Haber Merkezi