Son günlerde sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili alınacak önlemler pek çok kişiyi rahatsız etmiş durumda. Yetkililer, dünya örneklerini inceleyerek yeni bir düzenlemeye gittiğini duyurdu. 

2021 Temmuz ayında 'Hayvanları Koruma Kanunu' kedi, köpek gibi evcil hayvanlara çip takarak dijital kimlik sistemi getirilmişti. Ayrıca sokak hayvanlarının kısırlaştırılarak popülasyonun azaltılması düşünüldü. 

SOKAK HAYVANLARI UYUTULACAK MI? 

Sokak hayvanlarının uyutulması ise hayvan hakları derneklerini ve kamuoyunu oldukça rahatsız etti. Son zamanlarda sokak köpeklerinin saldırılarına uğrayan vatandaşların şikayetleri ise alınacak kararı iyice zorlaştırdı. Bir kısım hükümetin alacağı kararın arkasında duracağını söylerken bir kısım bu görüşlerin hayvanlar için iyi olmadığını söyledi.

SOKAK KÖPEKLERİ İÇİN NASIL BİR YOL İZLENECEK?

Yetkililer ise başıboş hayvanları önce sahiplendirmeye çalışacak. Bunun için belediyelerin barınaklardaki köpeklerin fotoğrafları çekilip internet sitesinde yayınlanması olacak. 

30 gün içinde sahiplenilmeyen köpekler ilaç verilerek uyutulacak. Uyutulan köpeklerden boşalan barınaklara yeni hayvanlar alınacak ve aynı süreç yine işlenecek. Sahiplendirilen köpekler ise Tarım Bakanlığı tarafından takip altında olup izlenecek.  Peki, dünyada hayvanlar için ne yapılıyor?

DÜNYA'DA HAYVANLAR İÇİN NELER YAPILIYOR?

ÇİN

Örnek olarak Çin'de kediler için bir ada kuruldu. Bu adaya ise 'Kedi Adası' denildi.  Adada 400'den fazla kedicik, özel olarak inşa edilen çim kaplı oyun tünelleri mevcut. 

RUSYA

Rusya ise köpekler kısırlaştırıldı ve uyutuldu. Bu yasa Rusya halkını ayağa kaldırsa da yetkiler en doğru yöntemin bu olduğunu söyledi.

İSPANYA

İspanya'da ise kolluk kuvvetleri köpekleri topluyor ve karantina, aşılama ve kısırlaştırma olmak üzere bakıma alıyor. 

Ankara'da bazı yollar kapalı olacak: Ankara kapalı yollar.... Ankara'da bazı yollar kapalı olacak: Ankara kapalı yollar....

FRANSA

Fransa'da ise evcil hayvanlar oldukça fazla terk ediliyor. Bu yüzden devlet terk eden Fransalı halkı para cezası ve hapis cezası veriyor.

ALMANYA

Almanya'da 6 ay boyunca mikroçipleri ve barınakları kontrol ediyor. Eğer ciddi hastalıklar varsa ötenaziyi yasaklıyor. 

POLONYA

Polonya'da ise hayvanların sorumluluğu belediye yetkililerinde. Çipsiz hayvanlar önce karantinaya alınıyor. Ardından aşıları tamamlanıyor. 

Muhabir: Haber Bülteni