Ankara Rumeliler Kültür ve Dayanışma Derneği; 11 Temmuz 1995’te, Yugoslavya iç savaşı sırasında Ratko Mladic komutasındaki Sırp ordusunun Bosna-Hersek’in doğusunda bulunan Srebrenitsa’yı işgal ederek genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek demeden 8 binin üzerinde Boşnak sivili katledişinin 28’inci yılı dolayısıyla, anma toplantısı düzenliyor. 


Anma programı kapsamında; 11 Temmuz Perşembe günü saat 18.00’da program açılışı yapılacak. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Ergen Sağlığı ve Balkan Uzmanı Prof. Dr. Orhan Derman konuşma yapacak. Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesinde düzenlenecek olan anma töreninde Srebrenitsa Boşnak Soykırımı’nda hayatını kaybeden Boşnaklar anılacak. 

Srebrenitsa Katliamı nedir? Ne zaman oldu?

1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı sırasında yaşanan Srebrenitsa Katliamı, Avrupa tarihindeki en büyük toplu insan kıyımı olarak kayda geçti. Bu trajik olay, Sırp Cumhuriyeti Ordusu'nun Krivaya '95 Harekâtı sırasında, Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde en az 8,372 Bosnalı sivilin, general Ratko Mladiç komutasındaki Bosna Sırp ordusu tarafından öldürülmesiyle gerçekleşti.

BM Güvenli Bölge İlanına Rağmen Katliam

Birleşmiş Milletler, Srebrenitsa'yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına rağmen, 400 silahlı Hollanda barış gücü askerinin varlığı katliamı engelleyemedi.

Uluslararası Hukuksal Bir İlk

Srebrenitsa Katliamı, Avrupa'daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırım olarak da tarihe geçti. Birleşmiş Milletler'in Kararıyla 11 Temmuz Artık Srebrenitsa Soykırımını Anma Günü

Beklenen gün geldi! ABB, 133 Zabıta Personeli Alımı İçin Başvuruları Başlattı Beklenen gün geldi! ABB, 133 Zabıta Personeli Alımı İçin Başvuruları Başlattı

Hollanda Hükümetinin İstifası

2002 yılında katliamla ilgili bir raporun ardından, Hollanda hükümeti toplu istifa etti, çünkü katliamı önleyemediği gerekçesiyle sorumluluk kabul etti.

Özür ve Tartışmalar
Nisan 2013'te Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolić, Srebrenica'da işlenen suçlar için özür dilerken, olayı soykırım olarak nitelemedi. Birleşmiş Milletler, 23 Mayıs 2024 tarihinde aldığı kararla, 11 Temmuz'ı Srebrenitsa Soykırımı'nı Anma Günü olarak resmen kabul etti.

Muhabir: Cansel Yıldız