Telegram'ın kurucusu ve CEO’su Pavel Durov'un Azerbaycan'dan özel jetle geldiği Fransa'da havalimanında gözaltına alındı.

39 yaşındaki Pavel Durov'un Telegram’ın suç amaçlı kullanımını önlemek için gerekli adımları atmadığı için gözaltına alındığı belirtiliyor.

PAVEL DUROV KİMDİR?

Pavel Valeryeviç Durov, 10 Ekim 1984'te Leningrad'da (günümüzde Sankt-Peterburg) doğmuş bir Rus girişimci ve yazılım geliştiricisidir. VK sitesinin kurucusu ve eski CEO'su olan Durov, aynı zamanda popüler mesajlaşma uygulaması Telegram'ın kurucu ortağı olarak da tanınmaktadır.

Pavel Durov, matematikçi ve bilgisayar programcısı olan Nikolai Durov'un küçük kardeşidir. Çocukluğunun büyük bir kısmı, babası Valery Durov'un işi dolayısıyla İtalya'da geçti. Ortaokulu İtalya'da tamamladıktan sonra, lise ve üniversite eğitimini Rusya'da sürdürdü. 2006 yılında Sankt-Peterburg Eyalet Üniversitesi Filoloji bölümünden mezun oldu.

KARİYERİ

2006 yılında, Facebook'tan esinlenerek VKontakte'yi (günümüzde VK olarak bilinir) kurdu. VK, kısa sürede Rusya'nın en popüler sosyal medya platformlarından biri haline geldi. Pavel Durov ve abisi, şirketin büyümesi için büyük çaba sarf etti ve VK'nın piyasa değerini 3 milyar doların üzerine çıkardı.

2011 yılında, parlamento seçimlerinde muhalif tutumu nedeniyle Rus hükümetiyle sorunlar yaşamaya başladı. Bu süreçte, VK'nın %12 hissesini Mail.ru'nun sahibi Ivan Tavrin'e sattı. Mail.ru, 2014 yılında VK'nın kalan hisselerini de alarak şirketin tek sahibi oldu.

VK YOL AYRIMI VE RUSYA'DAN AYRILMASI

Nisan 2014'te Ukrayna'daki olaylar sırasında Rus hükümetinin yanında yer almadığı için VK'deki CEO görevinden alındı. Durov, Ukraynalı protestocuların kişisel bilgilerini Rus güvenlik güçlerine vermeyi reddettiğini açıkladı ve bunun yasal bir dayanağı olmadığını belirtti. Bu olayların ardından, Rusya'dan geri dönüşsüz olarak ayrılma kararı aldı ve Rusya'nın internet şirketleri için uygun bir ülke olmadığını söyledi.

Rusya'dan ayrıldıktan sonra, Güney Amerika'da bulunan Saint Kitts ve Nevis adlı ada ülkesinden vatandaşlık aldı ve 300 milyon dolarlık kişisel servetini İsviçre bankalarında tuttu. Günümüzde, Berlin merkezli kriptolu mesajlaşma uygulaması Telegram'ın sahibidir.

Pavel Durov, kendisini liberal ve vejetaryen olarak tanımlamaktadır. VK profiline göre, 8 dil bilmektedir. 2011 yılında, 27. doğum günü vesilesiyle Wikimedia Foundation'a 1 milyon dolar bağışta bulunmuştur. Durov, Rusya'nın Mark Zuckerberg'i olarak anılmakta ve 2014 yılında 30 yaş altı en fazla gelecek vadeden Kuzey Avrupalı liderlerden biri olarak gösterilmiştir.

Hasan Nasrallah kimdir? Hasan Nasrallah öldü mü? Hasan Nasrallah kimdir? Hasan Nasrallah öldü mü?

Forbes'e göre, 2021 yılında 17,2 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 112. kişisi olan Pavel Durov, teknolojik inovasyonları ve girişimcilik başarısıyla dünya çapında tanınan bir figürdür.

Muhabir: Haber Bülteni