Türkiye’de bir ilk olarak düzenlenen İnsansız Deniz Aracı Final Yarışması, Mersin’in Erdemli ilçesinde tamamlandı. Milli Savunma Bakanlığı ve ASELSAN işbirliğiyle organize edilen yarışma, TEKNOFEST çerçevesinde Erdemli Balıkçı Barınağı’nda gerçekleştirildi. Dört gün süren ve yoğun ilgi gören yarışmalara, 124 takım katıldı ve bu takımlar arasından yalnızca 27’si finale yükseldi.

Yarışmanın ilk gününde, insansız deniz araçları teknik kontrollerden geçti. Teknik açıdan başarı sağlayan deniz araçları, manuel sürüş ile verilen görevleri tamamladı. İlerleyen günlerde ise araçlar, otonom sürüş modunda engelleri başarıyla aştı.

TikTok’tan Kötü Haber: O Tarihte Sona Eriyor! TikTok’tan Kötü Haber: O Tarihte Sona Eriyor!

Yarışma sonunda, En İyi Tasarım Ödülü Ankara Gazi Üniversitesi’ne, En Özgün Yazılım Ödülü İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi’ne, En İyi Takım Ruhu Ödülü ise İstanbul Teknik Üniversitesi’ne verildi. Dereceye giren takımların 1., 2. ve 3. sıraları ise 2-6 Ekim tarihleri arasında Adana’da düzenlenecek büyük TEKNOFEST’te açıklanacak ve ödüller verilecek.

TEKNOFEST, yenilikçi teknoloji alanında genç beyinlerin projelerini sergilemeleri için büyük bir platform sunarken, bu tür yarışmalarla Türkiye’nin savunma sanayisindeki yetkinliğini daha da artırmayı hedefliyor.

TEKNOFEST Yarışmalar Koordinatörlüğünde görev yapan Muhammet Fatih Şahin," İlk kez düzenlenen insansız deniz araçları yarışmasının 4’üncü günü final günündeyiz. Dün başladığımız takımların otonom sürüşleri bugün sona erecek. Bugünün de sonunda en özgün yazılım, en özgün tasarım ve en iyi takım ruhu ödüllerini vereceğiz. 1’inci, 2’inci ve 3’üncü takımlarımız Adana’da 2-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek büyük TEKNOFEST festivalinde ödüllerini almış olacaklar" dedi.

Şahin, ayrıca herkesi 2-6 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek büyük TEKNOFEST festivaline davet etti.

Kaynak: İHA