Bu yeni sistem, Türk hava sahasını daha etkin bir şekilde korumak için ağ merkezli ve yapay zeka destekli bir kalkan sağlayacak. Çelik Kubbe, Türkiye'nin hava savunma stratejisini yeni bir düzeye taşıyacak ve İsrail'in Demir Kubbe sisteminden daha etkili olması bekleniyor.

İstanbul Boğazı'nda İki Yük Gemisi Çarpıştı: Maddi Hasar Oluştu İstanbul Boğazı'nda İki Yük Gemisi Çarpıştı: Maddi Hasar Oluştu

Türkiye'nin hava savunma kabiliyetlerini güçlendirmek amacıyla geliştirilen Çelik Kubbe, çeşitli irtifalardan gelen tehditlere karşı koyma kapasitesine sahip olacak. Savunma Sanayii İcra Komitesi, bu kapsamlı sistemin bir parçası olarak Sungur, Korkut, Hisar-A, Hisar-O ve Siper gibi sistemlerin de Çelik Kubbe ismi altında toplandığını duyurdu. Bu yapı, Türk Hava Kuvvetleri'nin hava savunma stratejisinin önemli bir bileşeni olacak ve yerli hava radar sistemleri ile uyumlu şekilde çalışacak.

Uzun süredir kendi katmanlı hava savunma sistemini oluşturma sürecinde olan Türkiye, bu sistemin entegrasyonu ile birlikte tehditlere karşı daha etkili bir savunma kapasitesine sahip olacak. Çelik Kubbe'nin geliştirilmesiyle birlikte, Türkiye'nin hava sahasına yönelik tehditler, hemen her irtifadan bertaraf edilebilecek. ASELSAN'ın geliştirdiği bu sistem, hava sahasının tüm yönlerini kapsayan kapsamlı bir koruma sağlayacak.

Güvenlik Uzmanı Coşkun Başbuğ, Çelik Kubbe'nin önemine değinerek, günümüzde savaşların hava unsurlarıyla başladığını ve karada sona erdiğini belirtti. Balistik füzelerde yaşanan teknolojik gelişmelerin hava savunma sistemlerinin önemini artırdığını ifade eden Başbuğ, "Füzeler, saldırı unsurları olarak ilk etapta kullanılıyor. İran ve İsrail arasındaki gelişmeler bu durumu gösteriyor" dedi. Başbuğ, Çelik Kubbe'nin İsrail'in Demir Kubbe sisteminden daha kapsamlı olduğunu, çünkü Çelik Kubbe'nin birçok irtifadan gelen tehditlere karşı etkili olan tüm katmanları kapsadığını vurguladı.

Türkiye'nin Çelik Kubbe sistemine geçişi, ülkenin hava savunma kabiliyetlerini önemli ölçüde artıracak ve bölgesel güvenliğin sağlanmasına büyük katkı sağlayacak. Bu gelişme, Türkiye'nin savunma sanayisinde attığı kritik adımlardan biri olarak kaydediliyor.

Muhabir: Haber Bülteni