Zengin bitki örtüsü ve doğal yapısıyla dikkat çeken Van Gölü Havzası, Türkiye’de yaşayan kelebek türlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yaparak endemik türlerle doğa tutkunlarının ilgisini çekiyor. Türkiye genelinde tespit edilen 400’den fazla kelebek türünden 230’u, Van ve Bitlis illerini de kapsayan bu havzada bulunuyor. Bölgedeki kelebek gözlemcileri ve doğa fotoğrafçıları, nisan ayından eylül sonuna kadar farklı dönemlerde ortaya çıkan bu nadir türleri gözlemleyip kayıt altına alıyor.

Yenimahalle'deki Kariyer Günleri'nin ilk misafiri Erdal Erzincan! Yenimahalle'deki Kariyer Günleri'nin ilk misafiri Erdal Erzincan!

Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve kelebek gözlemcisi Oktay Subaşı, Van Gölü Havzası’nın, özellikle yüksek rakımı, el değmemiş doğası, sulak alanları ve zirai ilaçlamanın az olması sayesinde kelebek türleri açısından çok zengin bir ekosistem sunduğunu vurguladı. 23 yıldır bölgedeki kelebekleri fotoğraflayan Subaşı, “Romanov Gelinciği”, “Işgın Zümrütü” ve “Şehzade” gibi endemik türlerin özellikle bu bölgede gözlemlenebildiğini belirtti.

Van ve Bitlis illerinin doğa turizmi açısından da büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Subaşı, Van Gölü Havzası’nda uçan türlerin çoğunun Türkiye'nin başka bölgelerinde nadiren görülebilen türler olduğunu ifade etti. Özellikle Van’ın Çatak ilçesindeki “Şehzade kelebeği” ve Bitlis’te görülen “Romanov Gelinciği” gibi nadir türler, kelebek gözlemcileri için eşsiz bir deneyim sunuyor.

Kaynak: İHA