Adı birçok olaya karışan ve karanlık olaylarla anılan Veli Küçük'ün kim olduğu, ne iş yaptığı ve şu an ne durumda olduğu merak ediliyor. Vatandaşlar, Veli Küçük hakkında araştırmalar yapıyor. Peki, Veli Küçük kimdir, ne iş yapar? İşte Veli Küçük hakkında tüm merak ettikleriniz...

Veli Küçük Kimdir? 

Veli Küçük, 9 Mayıs 1944'te Bilecik'in Gölpazarı ilçesine bağlı Türkmen köyünde doğdu. Askeri kariyerine birçok farklı ilde devam etti. Edirne, Van, Eskişehir, Ağrı, Kocaeli ve Hatay İl Jandarma Alay Komutanlıkları görevlerinde bulundu. 1996 yılında generalliğe yükseldi.

Karadeniz Bölgesi'nde konuşlandırılan Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı'nın kuruluşunu tamamlayarak iki yıl bu görevde bulundu. Çanakkale Tugay Komutanlığı görevindeyken, tugayı Bilecik iline naklettirdi ve 2000'de tuğgeneral rütbesiyle emekli oldu.

Veli Küçük Gerçekleri

Veli Küçük'ün adı, ilk kez Susurluk Davası ile gündeme geldi. Abdullah Çatlı'nın ölmeden önce telefonla görüştüğü son kişi olarak dikkat çekti. TBMM Susurluk Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, Genelkurmay Başkanlığı'nın Veli Küçük'ün komisyona ifade vermesine gerek olmadığına karar verdiğini aktardı.

Bu dönemde, davanın kilit isimlerinden Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından kullanılan cep telefonunun Küçük'ün üzerine kayıtlı olduğu ortaya çıktı.

Veli Küçük Olayı Ne?

Veli Küçük'ün adı, Ermenistan'a yönelik kontrgerilla örgütlenmesine de karıştı. Kızılelma Koalisyonunun mimarlarından biri olarak bilinir. Hrant Dink'in 301'den yargılanmasında başrol oynayan Kemal Kerinçsiz ile birçok defa görüntülendi. Dink'in avukatı Erdal Doğan'ın iddialarına göre, Küçük Dink'i telefonla tehdit etti.

Üzeyir Garih cinayetinde de Küçük'e bağlı askeri personelin dahli olduğu iddiaları vardır. Finansbank'ın da dahil olduğu Fiba Holding'e bağlı Endi market firmasında yönetim kurulu üyeliği yapan Veli Küçük'ün, Finansbank'ın Yunan Kilisesi'nin bankasına satışı konusunda Hüsnü Özyeğin'e yardımcı olduğu da öne sürüldü.

Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan kimdir? Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan kimdir?

Veli Küçük Ergenekon Davası

Veli Küçük, 22 Ocak 2008'de sabaha karşı saat 3 sularında Ergenekon örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alındı ve 26 Ocak'ta "halkı isyana tahrik" suçundan tutuklanarak cezaevine kondu.

Ergenekon davasında, silahlı terör örgütü kurma, yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, kasten öldürmeye azmettirme, korku ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde atmaya azmettirmek, mala zarar vermeye ve ruhsatsız patlayıcı bulundurmaya azmettirme suçlarından yargılanmaktadır. Hakkında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 239 yıldan 524 yıla kadar hapis cezası istendi.

Veli Küçük Şu An Ne Yapıyor?

Veli Küçük, şu anda cezaevinde bulunmakta ve Ergenekon davası kapsamında yargılanmaktadır. Dava süreci ve cezalarla ilgili gelişmeler devam etmektedir.

Muhabir: Haber Bülteni