Usta, vitamin ve takviyelere olan ilginin artmasının önemli sağlık riskleri oluşturabileceğine dikkat çekti.

Yanlış Kullanımın Riskleri

Türkiye ve dünya genelinde vitamin takviyelerine yönelik ilginin yükseldiğini belirten Prof. Dr. Usta, bu durumun kökeninin kısmen ABD'deki "fonksiyonel tıp" uygulamalarına dayandığını ifade etti. Kovid-19 pandemisinin ardından, insanların magnezyum, D vitamini, kalsiyum, potasyum ve çinko gibi takviyeleri almak zorunda olduklarına inandığını söyleyen Usta, yanlış magnezyum tedavilerinin kalp krizleri ve nörolojik rahatsızlıkları tetikleyebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Kişiye Özel Tedavi Önemli

Prof. Dr. Usta, sağlık tedavilerinin kişiye özel olması gerektiğini vurgulayarak, her astım hastasının aynı ilacı kullanamayacağını ve mevcut durumda 20-30 farklı astım ilacı bulunduğunu dile getirdi. Usta, mevsim geçişlerinde gereksiz yere vitamin ve takviyelere yönelmenin yaygınlaştığını ve bunun yerine sağlıklı bir yaşam için doğru beslenmenin, kaliteli uyku almanın ve mevsimsel gıdaların tercih edilmesinin önemine dikkat çekti.

Vıtamın

Doğru Beslenme ve Uzman Desteği

Portakal yerine takviye kullanmanın yaygınlaştığını gözlemleyen Usta, yüksek dozda C vitamininin böbreklere zarar verebileceğini belirtti. Kişiye özel vitamin ve takviye kullanmanın önemine işaret eden Usta, bu süreçte mutlaka uzmanlardan destek alınması gerektiğinin altını çizdi.

Sporcular arasında gereksiz yere amino asit takviyeleri kullanımının da yaygın olduğunu belirten Usta, bu takviyelerde bulunan glutamatın beyinde ciddi hasarlara yol açabileceğini ifade etti. Ayrıca, takviye ürünlerin üretiminde sıkı denetimlerin şart olduğunu vurguladı.

Aralıklı Oruç ve Ekmek Tüketimi Üzerine Uyarılar

Katil Semih Çelik surlardan atlarken arkasında duran adamın kim olduğu ortaya çıktı Katil Semih Çelik surlardan atlarken arkasında duran adamın kim olduğu ortaya çıktı

Son yıllarda aralıklı oruç ve ekmek tüketiminin azaltılması gibi önerilerin arttığını dile getiren Usta, diyabet veya glüten sorunu olmayan bireylerin ekmekten vazgeçmelerine gerek olmadığını belirtti. Diyabeti olan, kalp yetmezliği yaşayan, yaşlı veya hamile bireylerin aralıklı oruç uygulamalarından kaçınması gerektiğini hatırlatan Usta, bu tür durumların sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve hayatı riske atabileceğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi