Yanan ormanlar Almanlara tahsis edildi 

29 Temmuz 2021 tarihinde Muğla’nın Marmaris ilçesinde başlayan orman yangını devam ederken Güvercinlik ve Köyceğiz yangınları da çıktı. Milas Beyciler ve Muğla Kavaklıdere bölgesinde başlayan orman yangınları da oldukça geniş bir alana yayılırken 29 Temmuz günü Marmaris yangınıyla başlayan, 12 Ağustos’ta da Köyceğiz yangınının kontrol altına alınmasıyla sona eren 15 günlük süreçte toplamda 75 yangın çıktı.

Meydana gelen yangınların 4’ü büyüdü. Muğla’da itfaiye ekipleri aynı anda 8 büyük orman yangını ile mücadele etti. Muğla’da 12 Ağustos günü Köyceğiz yangınının kontrol altına alınmasıyla yangınlar tamamen kontrol altına alındı. Yaklaşık 60 bin hektarlık alanda etkili olan bu yangınlarda 52 bin 20 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eski Bakanı Bekir Pakdemirli’nin göreve atanmasının ardından uzun yıllar boyunca başarıyla yangınlara müdahale eden Türk Hava Kurumu’nun (THK) CL-215 tipi uçakları, AKP iktidarı tarafından devre dışı kalmıştı. İhale şartnamesine konulan 5 bin litre şartıyla, 4 bin 900 litre kapasiteye sahip olan THK uçakları, yıllarca ihaleye sokulmamıştı.

Bekir Pakdemirli ise yaptığı konuşmada sürekli THK’ya ait yangın söndürme uçaklarının hurda olduğunu, antika olduğunu ve bu uçakların uçamadığını iddia etti. Pakdemirli, gerçekleştirdiği bir açıklamada, “Vizontele’de vardı ya, kaputu açıyorlar, motor yok, işte öyle” derken bir başka konuşmasında ise “Uçaklar hantal, hurda uçamaz, motorları çalışmıyor” sözlerini kaydetmişti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, konuya ilişkin, “Yok bilmem işte Türk Hava Kurumu’nun uçakları varmış da… Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok” ifadelerini kullanmıştı.

“Uçamaz” denilen uçaklar gösteri uçuşu yapmıştı!

Hurda olduğu ve uçamadığı iddia edilen Türk Hava Kurumu’na ait CL-215 tipi yangın söndürme uçakları, 2019 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde (Teknofest) gösteri uçuşu gerçekleştirmişti.

Ankara'da bir garip olay! İki araç tampon tampona ilerledi Ankara'da bir garip olay! İki araç tampon tampona ilerledi

Atatürk Havalimanı'ndan kalkış yapan yangın söndürme uçağı, denizden 5.5 ton su alarak belirlenen alana suyu boşaltmış ve gösteri uçuşunu başarıyla tamamladı. 2019 yılının ağustos ayında İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan ve üç günün ardından tamamen kontrol altına alınabilen orman yangınında gündeme gelen THK uçakları hakkında Pakdemirli, “Personelimiz bu hava araçlarının içerisine emniyetli bulmadıkları için binmek istemiyor. Bu uçakları bu kadar savunanlar varsa uçaklar Ankara'da apronda duruyor. 3 tane uçak motoru arızalı şekilde duruyor 3 tanesi de yağ akıtıyor. Binmek isteyenler buyursunlar uçsunlar" sözlerini kullanmıştı.

Hurda denilerek uçamayacağı ileri sürülen Türk Hava Kurumu’nun yangın söndürme uçakları orman yangınlarında kullanılmazken yangınlara müdahale etmesi için Rusya’dan uçak kiralanmıştı. Rus yangın söndürme uçakları, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çıkan yangınlara müdahale etmişti.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından Rusya'dan kiralanan ve Adana Orman Bölge Müdürlüğü hizmetinde kullanılan bir yangın söndürme uçağı, 15 Ağustos 2021 tarihinde Kahramanmaraş'taki orman yangınına müdahale ederken düşmüş ve içinde bulunan 3’ü Türk 8 mürettebat yaşamını yitirmişti.

AKP iktidarı tarafından 'hurda ve vizontele' denilen ve uçamadığı öne sürülen THK’nin yangın söndürme uçakları, yapılan bakımlarının ardından 2022 yılında başarılı bir biçimde meydana gelen yangınlara müdahale etmişti.

Bodrum'da yanan alanın Alman şirketine verildiği belirlendi!

Muğla’nın Bodrum ilçesinde 2021 yılında çıkan yangında zarar gören alan Almanya merkezli enerji şirketi Enercon’un kullanımına tahsis edildi. Bodrum’un Mazı Mahallesi’nde yanan ormanlık alanlar için acele kamulaştırma kararı alınıdı. Burada bulunan 400 bin metrekare arazi, Enercon’un kuracağı rüzgar türbini projesi için kamulaştırıldı.

2021 yılının başlayan yangınlardan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Milletimiz müsterih olsun. Hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına izin vermeyeceğiz, her türlü zararlarını karşılayacağız. Giden canlara rahmet dilemekten öte bir şey yapamayız ama yanan her şeyi yeniden yerine koyabiliriz. Anayasa’nın 169. maddesine göre, yanan alanlar başka amaçlarla kullanılamaz ve mutlaka ağaçlandırılmalıdır. Türkiye’nin orman varlığını artırmış bir yönetim olarak, yanan her yeri daha fazlasıyla tekrar ağaçlandırmak en öncelikli görevimizdir” açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: Haber Merkezi