Yaklaşık iki yıllık bir çalışmanın ürünü olan yazılım, 400 binden fazla dengeli ve etiketlenmiş termal veri kullanılarak geliştirildi. Özellikle futbol, basketbol ve voleybol gibi temas sporlarında yaralanma analizleri yapabilen program, rehabilitasyon süreçlerini de yönetebiliyor. Ai4sports, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen BİGG Spor Ödülleri Yarışması'nda ödül kazanarak başarısını kanıtladı.

Geleceğin Teknolojisi: Sanal Fizyoterapist

Yazılımın geliştirilmesine öncülük eden Prof. Dr. Ceylan, çalışmanın üniversitenin Teknokent'inde kurduğu şirket aracılığıyla sürdüğünü ve geleceğin sağlık teknolojilerini içerdiğini belirtti. Ceylan, "Fizyoterapiyle ilgili yaralanma, sakatlık analizi ve bununla ilgili rehabilitasyon süreçleriyle alakalı kapsamlı bir model geliştirdik. Problemlere cevap üretebilecek, ilgili bütün kaynakları, akademik makaleleri ve bütün kitapları gündemine alarak eğitilmiş bir model. Her gün yeni çıkan kaynakları öğreniyor ve bu kaynaklardan size bir çözüm önerisi sunuyor." dedi.

Ceylan, bu teknolojinin spor dalları fark etmeksizin tüm sağlık ekipleri için sanal bir fizyoterapist işlevi göreceğini ekledi.

Ofis Çalışanları İçin de Kullanılabilir

Ai4sports yazılımı yalnızca sporcular için değil, aynı zamanda ofis çalışanlarının kas ve iskelet sistemi sorunlarına yönelik çözümler de sunuyor. Termal analiz, sağlık raporları, medikal görüntüleme verileri ve tıp profesyonellerinin yorumları gibi çeşitli verileri değerlendirerek, birkaç saniye içinde bilimsel kaynaklara dayalı öneriler sağlayabiliyor.

Program, ortopedi ve fizyoterapi kliniklerinde de yaralanma ve rehabilitasyon süreçlerinde destek sunacak şekilde kullanılabiliyor. Aynı zamanda mavi ve beyaz yakalı çalışanların postür analizi yaparak kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını önceden tespit edip yönetmeye yardımcı oluyor.

Ortak cihazlar üzerinden internete bağlananlar dikkat! Uzmanından önemli uyarılar Ortak cihazlar üzerinden internete bağlananlar dikkat! Uzmanından önemli uyarılar

Global Kullanıma Hazırlık

Ceylan, Ai4sports'un Avrupa ve Amerika pazarında da kullanılmaya başlanacağını ve mobil uygulama olarak sunulacağını belirtti.

Kaynak: Anadolu Ajansı