Gündem

Yer bilimci Ahmet Ercan'dan korkutan yanardağ uyarısı! O bölgeler tehdit altında…

Yer bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla Türkiye'nin aktif yanardağ tehlikesine dikkat çekti. Prof. Dr. Ercan, özellikle Ağrı Dağı'nın hareketlenmesine vurgu yaparak, Doğubayazıt, Çaldıran, Erciş ve Iğdır'ın risk altında olduğunu belirtti. Bu bölgelerde olası patlamaların, 7,4 büyüklüğünde depremlerle birlikte görülebileceği konusunda uyardı.

Abone Ol

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Ağrı Dağı'nın 1890 yılında üç kez art arda patlayarak büyük depremlere yol açtığını anımsattı. Bu patlamalar sonucunda 7,4 büyüklüğünde sarsıntılar yaşanmış ve 1900 kişi hayatını kaybetmişti. Ercan, Ağrı Dağı'nın hala hareketli olduğunu ve patlamaların tekrarlanabileceğini ifade etti.

O BÖLGELER İÇİN ÖNLEM UYARISI

Ercan, X platformundaki paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye deprem beklerken diri yanardağ püskürmelerini unutuyor. Ağrı 1840, Nemrut 1657, Tendürek 1855 patlamıştır. Tendürek gaz ile buhar çıkarmakta, Ağrı kıpırdanmaktadır. Patlamalara M7,4'lük depremler eşlik edebilir. Doğubayazıt, Çaldıran, Erciş önlem almalıdır. Jeofizik ölçüm.”

Prof. Dr. Ercan, Ağrı, Iğdır, Bitlis ve Van bölgelerinde jeofizik ve jeodetik gözlemler yapılması gerektiğini vurguladı. Doğu Anadolu'nun kuzey-güney sıkışmasının volkanik aktiviteleri tetiklediğini belirterek, bölgedeki Ağrı, Tendürek, Süphan, Nemrut ve Artos yanardağlarının sürekli olarak izlenmesi gerektiğini söyledi.

 “1900 YILINDAN BERİ KÜKREMEKTEDİR”

Doğu Anadolu Bölgesi'nin volkanik ve sismik açıdan oldukça aktif olduğunu belirten Ercan, şöyle dedi:

“Ağrı Yanardağı, 1890 yılında 3 kez ardıardına patlamalı püskürtmeyle M7,4 lük deprem etkisi yapmış, 1900 kişi lav ile küllerle ölmüştür. Dağ 1900 yılından beri kükremektedir. Jeofizik ile Jeodetik gözlemler başlatılmalıdır. Iğdır, Doğubayazıt, Erciş, Çaldıran tehdit altındadır.”

İNCELEME YAPMAK ÜZERE GİDİYORLAR

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ve beraberindeki 33 kişilik bir ekip, 25-29 Temmuz tarihleri arasında Ağrı, Iğdır, Bitlis ve Van bölgelerinde incelemelerde bulunacak. Bu araştırmalar kapsamında, bölgedeki volkanik hareketlerin ve olası depremlerin etkileri değerlendirilecek.