Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden eKathimerini, ABD’nin Türkiye ile Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sistemleri konusunda yeni bir çözüm önerisi sunduğunu yazdı. Gazetenin haberine göre, ABD, Türkiye’nin bu sistemleri kendi topraklarında tutmasına izin verecek, ancak kontrolü ABD’ye devredecek bir teklif hazırladı. İki ülke arasında bu konuya dair görüşmelerin ileri bir aşamaya geldiği de iddia ediliyor.

Haberde, özellikle İncirlik Üssü’nün ABD kontrolündeki bölümüne S-400’lerin nakledilmesi teklifinin öne çıktığı belirtiliyor. Eski Pentagon yetkilisi Michael Rubin, Beyaz Saray ve Pentagon yetkililerinin bu öneriyi Temmuz ayında üst düzey Türk yetkililere sunduğunu ifade etti. Rubin’e göre, ABD Savunma Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Celeste Wallander ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Avrupa’dan sorumlu kıdemli direktörü Michael Carpenter, Türkiye ziyaretinde F-35 programının yeniden canlandırılması konusunu görüştü.

F-35 Programı Tekrar Gündemde

Rubin, ABD’nin Türkiye’den S-400'leri ya tamamen teslim etmesini ya da İncirlik Üssü’ne devretmesini talep ettiğini, bunun karşılığında Türkiye’nin F-35 programına yeniden dahil olmasının önerildiğini belirtti. Ancak, şu ana kadar Türkiye’nin bu teklife olumlu bir yanıt vermediği, müzakerelerin BM Genel Kurulu çerçevesinde New York'ta devam edeceği bildirildi.

İran’dan Sert Uyarı: Hava Sahasını İsrail’e Açan Her Ülke Düşmanımız Olur İran’dan Sert Uyarı: Hava Sahasını İsrail’e Açan Her Ülke Düşmanımız Olur

ABD'nin Tutumunda Değişiklik Yok

Pentagon sözcüsü Javan Rasnake, eKathimerini’nin müzakerelerin ilerleyişiyle ilgili sorularını yanıtlarken, ABD’nin 2019’dan beri Türkiye’ye S-400'ler konusunda tavrını net bir şekilde belirttiğini ve bu tutumda herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etti.

Yunanistan Endişeli

Öte yandan, Yunanistan’ın bu gelişmelerden endişe duyduğu, Başbakan Kiryakos Miçotakis’in 5 Eylül’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede bu endişelerini dile getirdiği kaydedildi. Washington’daki hissiyatın, S-400 meselesinin çözülmesi durumunda CAATSA yaptırımlarının kaldırılacağı ve Türkiye’nin F-35 programına yeniden dahil olabileceği yönünde olduğu ifade edildi.

ABD ve Türkiye arasında devam eden bu kritik müzakereler, iki ülke arasındaki stratejik ilişkilere ve bölgedeki dengelere önemli etkiler yapabilecek nitelikte.

Muhabir: Haber Bülteni