Adana’da 6 Şubat tarihli depremde 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı davasının üçüncü duruşması Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bina müteahhidi Hasan Alpargün, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldığı duruşmada, depremzede aileleri ve avukatlar da hazır bulundu.

Savcı "Bilinçli Taksirle Öldürme" Suçundan Cezalandırma Talep Etti
Cumhuriyet Savcısı mütalaasında, bina müteahhidi Hasan Alpargün'ün "bilinçli taksirle öldürme" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Savcının mütalaasına karşı savunmalarını yapan vekiller, binanın yıkılmasının ve ortaya çıkan ölümlerin tek sorumlusunun Alpargün olmadığını belirtti.

Sıra bekler gibi yaparak para çeken emekliyi gasp etti Sıra bekler gibi yaparak para çeken emekliyi gasp etti

Avukatların Savunmaları

Dava avukatlarından Sergen Nisanoğlu, bina projesinde ve uygulamasında birçok unsurun yönetmeliğe aykırı olduğunu vurguladı. Nisanoğlu, bu hususların da mütalaada göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti. Bir diğer avukat, Umay Büyükdağ ise Alpargün’ün suçunun bilinçli taksirle değerlendirilemeyeceğini, sanığın asli kusurlu olarak yargılanması gerektiğini savundu.

Vekiller ayrıca, yıkımın ve can kayıplarının tek sorumlusunun Hasan Alpargün olmadığını, belediye yapı kontrol ve proje biriminin de görevini doğru bir şekilde yerine getirmediğini belirtti. Avukatlar, projeye onay veren ve sonraki süreçte denetimi sağlamayan belediye yetkilileri hakkında da kamu davası açılmasını talep etti.

Hasan Alpargün'ün Savunması ve Tahliye Talebi

Cumhuriyet Savcısı'nın mütalaası ve avukatların savunmalarına karşı söz alan Hasan Alpargün, savunmasına başlar başlamaz gözyaşlarına hakim olamadı. Alpargün, bilirkişi raporunda sadece demir detaylarının dikkate alınması gerektiğini ve dönemin yönetmelik kurallarını uyguladığını ifade etti. Enkazda görülen kumun dolgu malzemesi olarak kullanıldığını iddia eden Alpargün, sağlık sorunlarını dile getirerek 17 aydır tutuklu olduğunu ve tahliyesini talep etti.

Depremzede Ailelerin Tepkisi

Alpargün’ün hastalıkları nedeniyle tahliyesini talep etmesine karşı söz alan ve depremde yakınlarını kaybeden Selver Küçükcan,

"Benim torunum 12, oğlum 43 yaşındaydı. Onları kendi ellerimle yıkadım. Onlar senin gibi hasta bile olamadı. Çünkü sen katilsin" dedi.

Mahkemenin Kararı

Mahkeme, Hasan Alpargün’ün mal varlıkları üzerindeki tedbirlerin ve tutukluluk halinin devamına, sanık avukatlarına savunma için ek süre verilmesine, duruşmanın 27 Eylül saat 10.00’a ertelenmesine karar verdi.

Kaynak: İHA