Ankara’da bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası Ankara Kukla Festivali, 9 ülkeden 100 kukla sanatçısının katılımıyla tamamlandı. Kukla, Karagöz, Gösteri ve Sahne Sanatları Derneği (KUKSADER) ve Tiyatro TEMPO organizasyonuyla gerçekleşen festival, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kent Konseyi, Yenimahalle, Keçiören, Altındağ ve Mamak belediyelerinin katkılarıyla dört ilçedeki kültür sanat mekanlarında düzenlendi.

"Kukla tiyatrosu yalnızca çocuklar için değildir" sloganıyla başlayan festivalin resmi açılışında, Kazakistan-Kore Devlet Müzikal Akademik Tiyatrosu sahne aldı. Bir hafta süren festival boyunca Bulgaristan, Brezilya, Fransa, Moldova, Güney Kore, Gürcistan, Kazakistan, Sırbistan ve Türkiye'den katılan tiyatro toplulukları oyunlarını sergiledi.

Festivalin Kapanışı ve Akademik Katkı

Festival, Tiyatro TEMPO'nun "Karagöz Şişe Avcısı" oyunuyla kapanış yaptı. Festival Direktörü Marina Yüce, kukla tiyatrosu topluluklarının yanı sıra akademisyenlerin de katılımıyla festivale zengin bir içerik kattıklarını belirtti.

Türkiye'de kukla oyunculuğu üzerine eğitim eksikliğine dikkat çeken Yüce, "Festival kapsamında düzenlenen Kukla Tiyatrosunda Profesyonel Eğitim ve Geliştirme Yolları Forumu'nda, 9 ülkeden 19 akademik bildiri topladık. Bu bildiriler, Uludağ Üniversitesi tarafından üç dilde dijital olarak yayınlanacak ve kukla sanatına ilgi duyanlar için önemli bir kaynak olacak," dedi.

Kore Kültür Merkezi’nden ‘K-Beauty’ Rüzgarı Kore Kültür Merkezi’nden ‘K-Beauty’ Rüzgarı

10. yılında Ankara Kukla Festivali, uluslararası sanatçılar ve akademisyenlerle Ankara’da kültür-sanat rüzgarı estirirken, kukla sanatının gelişimi için önemli bir adım daha atmış oldu.

Kaynak: Haber Merkezi