ABD yönetimi, İsrail'e karşı yapılan saldırıya karşılık olarak İran’ın petrol ve petrokimya sektörlerine yönelik yaptırımları genişlettiğini açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu kararın İran’ın enerji sektöründeki gelirlerini kısıtlayarak ülke üzerindeki mali baskıyı artırmayı amaçladığı belirtildi.

Nikaragua, İsrail ile diplomatik ilişkileri sonlandırdı Nikaragua, İsrail ile diplomatik ilişkileri sonlandırdı

10 kuruluş ve 17 gemi yaptırım listesinde

ABD'nin Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), İran Ulusal Petrol Şirketi (NIOC) ve Triliance Petrokimya şirketini destekleyen 10 kuruluş ve 17 gemiyi yaptırım listesine ekledi. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı da 6 kuruluş ve 6 gemiyi yaptırım listesine aldı. Bu adım, İran’ın enerji ürünlerinin sevkiyatına karışan unsurlara karşı alınan önlemler arasında yer alıyor.

İsrail'e karşı füze saldırısı

İran, 1 Ekim'de İsrail'e yönelik büyük bir füze saldırısı düzenlemişti. Yaklaşık 180 balistik füze fırlatan İran, bu saldırıyla İsrail'in İran Devrim Muhafızları'na ve Hamas lideri İsmail Heniyye ile Hizbullah lideri Hasan Nasrallah gibi isimlere yönelik saldırılarına karşılık verdiğini duyurmuştu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise bu saldırının büyük bir hata olduğunu ve İran’ın bunun bedelini ödeyeceğini belirtmişti.

ABD Başkanı Joe Biden ise İran’a karşı yeni yaptırımlar dahil, diğer uluslararası tepkileri G7 liderleriyle görüştüğünü açıklamıştı.

Kaynak: Haber Merkezi