Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, rutin basın toplantısında yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin Güney Kore'yle bağlantı yollarını hedef alarak gerçekleştirdiği patlamalara dikkat çekti. Miller, "Kuzey Kore’yi gerilimi azaltmaya, çatışma riskini arttıracak her türlü eyleme son vermeye ve diyalog ve diplomasiye geri dönmeye çağırıyoruz" dedi.

Cumhur İttifakı ortağından Numan Kurtulmuş’a istifa çağrısı! Cumhur İttifakı ortağından Numan Kurtulmuş’a istifa çağrısı!

ifadelerini kullandı. Pyongyang yönetimini yeniden diplomatik görüşmelere katılmaya davet ettiklerini belirterek, gerilimi tırmandıracak tüm adımlardan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Kuzey Kore’nin Asker Gönderme İddiaları

Kuzey Kore'nin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına asker göndereceğine dair haberlerin gündeme gelmesi üzerine de değerlendirmelerde bulunan Miller, bu iddialardan kaygı duyduklarını belirtti. "Eğer Kuzey Kore askerlerinin Rusya adına savaştığı doğrulanırsa, bu iki ülke arasındaki ilişkilerin son aylarda ciddi bir ivme kazandığını gösterebilir. Aynı zamanda bu, savaş alanında kayıplar vermeye devam eden Rusya’nın sıkışmışlığını ortaya koyar" dedi.

Kuzey Kore ve Güney Kore Arasındaki Gerginlik

Geçtiğimiz hafta, Kuzey Kore yönetimi Güney Kore'yle bağlantıyı tamamen kesmeyi amaçlayan bir "tahkimat projesi" üzerinde çalıştığını duyurmuştu. Bunun ardından, dün öğle saatlerinde Kuzey Kore ordusu, Gyeongui ve Donghae yollarında patlamalar gerçekleştirerek iki ülke arasındaki bazı bağlantı yollarını havaya uçurdu. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, olayın ardından herhangi bir zarar görmediklerini açıkladı ve askeri sınırın güneyine uyarı ateşi açarak karşılık verdiklerini bildirdi.

Diplomasi Kapısı Açık

ABD, Kuzey Kore'nin gerilimi tırmandıran adımlarına rağmen diplomasi seçeneğinin hala masada olduğunu belirtiyor. Miller, "Kuzey Kore ile yapıcı diyalog kurmaya hazırız ve bu doğrultuda çabalarımızı sürdüreceğiz" diyerek, krizin çözümü için uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı