Şirketleri KVKK uyum sürecinde zorlu dönem bekliyor Şirketleri KVKK uyum sürecinde zorlu dönem bekliyor

Yeni yayımlanan bir video, kafa nakli ameliyatının nasıl yapılabileceğini ve sistemin nasıl çalıştığını gözler önüne seriyor. Akıllara durgunluk veren videoda; beyin ve omurilik nakli için yapay zekâ ve robot teknolojisi kullanılarak hastalar arasında bu hassas işlemler gerçekleştiriliyor. BrainBridge, bu karmaşık süreci sekiz yıl içinde mümkün kılmak amacıyla tasarladı.

“KÖTÜ BİR ŞAKA”

Dubai merkezli proje lideri Hashem Al-Ghaili, beynin "vücudun genç kaldığı sürece birkaç yüz yıl dayanabileceğini" belirtiyor. Bu iddiaya göre, kafa nakli yapılan bireyler, ortalama yaşam beklentisinin çok ötesinde yaşayabilecekler. Ancak, bazı uzmanlar bu konsepti "beynin nasıl çalıştığının aşırı basitleştirilmesi" olarak eleştiriyor ve bu iddiaları "kötü bir şaka" ve "kurmaca" olarak nitelendiriyor.

TARTIŞMALAR GİT GİDE BÜYÜYOR

2016 yılında Avrupa Nöroşirürji Dernekleri Birliği Etik-Hukuk Komitesi, insanlarda kafa naklinin etik olmadığını açıklamıştı. Komite, bu tür işlemleri durdurma yetkisine sahip olmasa da, profesyonel kılavuzlar hazırlayabiliyor. O dönemde yapılan açıklamalarda, "Kafa nakli yapılacak hasta için ölüm riski de dahil olmak üzere riskler çok büyük olacaktır" ifadeleri kullanılmıştı.

BRAİNBRİDGE’A GÖRE DURUM HİÇ DE ÖYLE DEĞİL

BrainBridge projesine göre, felç ve omurilik yaralanmaları gibi hayatı değiştiren durumlara sahip hastalara "tamamen işlevsel bir vücuda" sahip olma fırsatı sunuluyor. Önerilen sistemde, beyin ölümü gerçekleşmiş işlevsel bir vücut, alıcının yeni vücudu olacak biçimde kullanılacak. Hem donör hem de alıcı, ameliyat öncesi riski azaltmak için 5°C'ye kadar soğutulacak. Yapay zeka algoritmaları, ameliyat sırasında kasları ve sinirleri izleyerek kesintisiz yeniden bağlanmayı kolaylaştıracak.

AMELİYAT SÜRECİ NASIL OLUYOR?

Donörün yüz kasları ve yumuşak dokuları, doku reddi olasılığını azaltmak ve alıcının yüzünü gençleştirmek amacıyla nakledilecek. Hasta, ameliyat sonrasında komada izlenecek ve bağışıklık sisteminin donörü reddetmesini önlemek için gerekli ilaçlarla desteklenecek. Yoğun bakımda bir ay kaldıktan sonra, beynin vücut üzerinde yeniden kontrol sağlaması öngörülüyor.

“HAYAL BİLE EDİLEMEYEN PROJE”

Hashem Al-Ghaili, "Teknolojimiz, sadece birkaç yıl önce hayal bile edilemeyen, hayat kurtaran tedavilere kapılar açmayı vaat ediyor." dedi. Şirket, bu süreçte ortaya çıkacak engelleri aşmak için uzmanları işe almayı planlıyor ve konseptlerinin biyomedikal bilimin sınırlarını zorlayacak en iyi yeteneklerin cazibe merkezi haline gelmesini umuyor.

Muhabir: Haber Bülteni