Teknoloji

Ankara'da kültür şöleni: 11 ülkenin dansları sahne aldı

Ulus Gençlik Parkı'nda düzenlenen etkinlikte, 11 ülkeden gelen halk dansları toplulukları muhteşem gösteriler sunarak Başkentte kültürel bir şölen yaşattı.

Abone Ol

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesi iş birliğinde düzenlenen “Uluslararası Başkent Kültürel Etkileşim Buluşmaları” 4 Ağustos Pazar günü saat 16.00’da Gençlik Parkı’nda gerçekleşti. Ülkelerin yöresel danslarının sergilendiği etkinliğe, Türkiye’yi temsilen Ankara, İstanbul ve Rize’den 3 ekip katıldı.

Gençlik Parkı Kültürlerin Buluşma Noktası Oldu

Katılımcı Yönetim Derneği (ANKADER) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) işbirliği ile düzenlenen 'Uluslararası Başkent Kültürel Etkileşim Buluşmaları" programı Gençlik Parkı'nda düzenlendi. Festivale, 11 ülkeden gelen kültür temsilcilerinin yanısıra, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, eşi Nursen Yavaş, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz , Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan , CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, katılımcı ülkelerin temsilcileri ile çok sayıda vatandaşlık katıldı. Halk dansları, farklı kültürleri bir araya getirerek muhteşem anlar yaşattı.

11 Ülkeden Renkli Gösteriler


Kültürel etkileşimi teşvik etmek ve dostluk ve kardeşlik ilişkilerini ileriye taşımak amacıyla düzenlenen festivalde, Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Kuzey Osetya, Çeçenistan, Dağıstan, Bulgaristan, Kosova ve Romanya gibi ülkelerden gelen halk dansları toplulukları, kendi kültürel miraslarını sergiledi.

300 Dansçıdan Görsel Şölen


Gençlik Parkı'nda sahneye çıkan 300 halk dansları topluluğu üyesi, kendilerine özel kostümler ve müziklerle performans sergiledi. Renkli kıyafetler ve farklı dans figürleri ile görsel olarak bir şölen yaşatıldı.

Yılmaz ve Yavaş'tan Açıklamalar


Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz , açılış konuşmasında halk danslarının kültürel önemini vurgulayarak, “"Aynı coğrafyanın farklı renklerinin ve ulusların kalbinin, birlikte attığı bir günü yaşıyoruz" dedi.

Mansur Yavaş ise etkinlikte folklor gruplarının benzer figürlerine dikkat çekti. "Çeşitli ülkelerden gelen folklor gruplarının figürleri birbirine benzer. Çünkü coğrafi ortak, figürlerin benzemesi doğal" şeklinde konuştu. Ayrıca Gençlik Parkı'nın tarihi ve kültürel önemine değinerek, bu tür etkinliklerin somut olmayan kültürel mirasın yaşatılmasının önemli bir parçası olduğunu belirtti.

Mansur Yavaş, “Bu kültür ebediyen yaşamalı. Fiili kültür çok kolay; yıkılmadığı müddetçe ayakları üzerine bir kitabı yazarsınız. Ama somut olmayan kültür mirasımız öyle değil. Cumhuriyet’in ilk kurulduğu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat adımlayarak projesini kendilerinin yaptırdığı ve Cumhuriyet'i armağan ettiği gençlik parkındayız. Buraya yüz metre ötede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulduğu alan var. Dolayısıyla bu mekan Ulus ile beraber eski Cumhuriyet dönemi eserleriyle beraber çok önemli bir mekan. O nedenle bu etkinliğin burada yapılmasında ayrı bir önemi var” dedi.


Festivalde aynı zamanda ülkelerden gelen halk dansçılarının yanı sıra klasik araba sergisi de düzenlendi. Coşkulu bir şekilde gerçekleşen festivalde, Klasik arabalar da etkinliğin gözdesi oldu.