Ankara'da balkondan düşen Amerikalı hayatını kaybetti Ankara'da balkondan düşen Amerikalı hayatını kaybetti

Arnavutköy’deki Sazlıbosna Gölü kıyısında yer alan ve 1315 Balkan Savaşı’nda şehit düşen bir Mehmetçiğin kabristanı, definecilerin hedefi haline geldi. İddiaya göre, savaş döneminden kalma altınların mezarlık çevresinde gömülü olduğunu düşünen defineciler, kabristan çevresinde ve restore edilerek anıta dönüştürülen alanda kazı yaptı.

Mezarlıklar tahrip edildi

Kazı çalışmaları sadece mezarlık çevresiyle sınırlı kalmadı. Defineciler, belediye tarafından restore edilip anıta dönüştürülen alanın içinde de çukurlar açtı. Bu durumu fark eden vatandaşlar, şehit mezarlığını ziyaret etmek ve dua etmek için geldiklerinde karşılaştıkları manzara karşısında şoke oldu. Mezarlıkta ve anıt alanında oluşan çukurlar kameralara yansıdı.

“Burada define yok, burada bir şehit var”

Şehit mezarını ziyaret ettikten sonra gördüklerini anlatan Nuh Baş, “Zaman zaman hava almak için geliyorum buraya, rahat bir nefes almak için burayı tercih ediyorum. Burada bir şehidimiz var, gelmişken şehidimize dua okuyoruz. Yetkililerin şehitliğin etrafını daha güvenli, daha biçimli, güzel bir şekilde yapacaklarını umuyoruz. Burada kazı yapmışlar fakat ben burada define olacağını düşünmüyorum. Burada kazı yapmanın hiçbir manası yok. Saygı olması lazım sonuçta burada bir şehit var. Burada define yok, buraları boşuna kazmayın zamanınızı da boşuna harcamayın. İnsanlar güzel bir şekilde gelsin temiz havasını alsın, pikniğini yapıp gitsin” şeklinde konuştu.

Bir şey olsaydıı köylüler çıkarırdı

Ziyarete gelen Arif Ceyhan da, “Akrabalarımla pikniğe geldik, kazı çalışmalarını gördüm baktığımda ise define için kazıldığını anladım. Buralara sık sık çocuklarla beraber gelir, dolaşırız. Mezarlığın yanı olduğu için burada bir şey var sanıyorlar halbuki boş. Buralar zaten geçmişte köylüler tarafından bilenen yerlerdir. Eğer ki burada bir şey olsaydı eskiden köylüler çıkarırdı. Buradaki mezarlık çok, eski mezarlık ama restore edildi. Bu definecilerin açtığı çukurlar hem insanlara hem doğaya zararı var, vatandaşın biri yürürken çukuru göremeyip düşebilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA