Proje ekibi, özellikle Türkiye’de yaşanan depremler sonrasında su altı fay hatlarının incelenmesinin önemine vurgu yaparak, geliştirdikleri aracın bu alanda büyük bir fayda sağlayabileceğini belirtti. Bunun yanı sıra, su altı aracının savunma sanayiinde de kullanılabilecek şekilde torpido taşıma kapasitesine sahip olması, projenin çok yönlü kullanım alanlarına işaret ediyor. Araç, yüksek çözünürlüklü görüntü işleme sistemleri ile derin sularda etkili veri toplama kabiliyetine de sahip.

Üniversiteden ve Firmalardan Destek Geldi

Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisi Ahmet Emir Şahin, projenin geliştirilmesi sürecinde üniversitelerinin Araştırma Kariyeri Destek Programı'ndan büyük destek aldıklarını belirtti. Şahin, projeyi savunma sanayi başta olmak üzere sekiz farklı firmanın da desteklediğini ve su altı aracının 100 metre derinlikteki basınca dayanıklı bir prototip olarak üretildiğini ifade etti.

Google Rusya'da yeni hesap açma işlemlerini kısıtladı Google Rusya'da yeni hesap açma işlemlerini kısıtladı

Farklı Yarışmalarda Sergilendi

Proje ekibinde yer alan Mahmut Garip, Ahmet Esat Yavaş, Ahmet Emir Şahin, Görkem Anıl Gökalp ve Nuri Bilgehan Köseoğlu'nun yanı sıra Doç. Dr. Cihan Turhan’ın danışmanlığında yürütülen bu yenilikçi proje, Teknofest dahil olmak üzere üç farklı yarışmada boy gösterdi. Şahin, bu süreçte hem teorik hem de uygulamalı olarak büyük bir deneyim kazandıklarını ve su altı robotiği alanında yaptıkları çalışmaların önemli akademik katkılar sağlayacağını dile getirdi. Ayrıca, ekibin akıllı bina sistemleri üzerine de bir proje geliştirdiği ve bu çalışmayı yakın zamanda bildiri olarak sunacakları belirtildi.

Şahin, son olarak, MTA Deniz Araştırma Daireleri Başkanlığı ile iş birliği içinde yürüttükleri projeyi akademik bir makale olarak sunacaklarını ve bu alandaki çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Kaynak: İHA