Mehmet Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede karşılaşılan sorunlara dikkat çekerek, vergi kaçakçılığının en yoğun olduğu sektörün fırıncılık olduğunu açıkladı. Şimşek, özellikle ekmek satışlarında fiş kesilmediğini belirterek, "Siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1’e tenezzül ediliyor. En çok vergi kaçağının olduğu, hiç verginin gelmediği yerler fırıncılar" dedi.

Yabancıların en çok konut aldığı şehrimiz belli oldu! Yabancıların en çok konut aldığı şehrimiz belli oldu!

Lüks Araçlar Vergi Kaçakçılığını Gözler Önüne Serdi

Bakan Şimşek, kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçağına ilişkin çarpıcı örnekler verdi. Büyükşehirlerde lüks araçlar ve gayrimenkul yatırımlarıyla öne çıkan binlerce vatandaşın vergi beyanında bulunmadığını belirtti. Şimşek, yıl içinde 65 milyon liraya lüks araç alan çok sayıda kişinin gelirini kanıtlayamadığını tespit ettiklerini belirtti.

Kayıt Dışılıkla Mücadelede Kuaförlerde Sorun Yaşanıyor

Vergi kaçağına karşı yürütülen çalışmalarda kuaförlük sektörü de mercek altına alındı. Mehmet Şimşek, bir arkadaşının İstanbul'daki bir kuaförde yaşadığı olayı aktararak, kayıt dışı ekonominin boyutuna dikkat çekti. Kuaförde nakit ödeme yapmayan müşterilere komisyon eklendiğini ve IBAN numarası üzerinden farklı kişilere para transferi önerildiğini belirtti. 

Denetimlerde Karşılaşılan Zorluklar 

Bakan Şimşek, vergi denetimleri sırasında işletmelerin çeşitli önlemler aldığını dile getirdi. Denetime giden ekiplerin, işletmelerin müşteri ağını bilgilendirip faaliyetlerini geçici olarak durdurduklarını tespit ettiklerini söyledi. "Bu, zihniyet meselesi. Hepsi nakit ya da yüzde 20-25 komisyon istiyor" diyerek sektördeki genel durumu eleştirdi. Şimşek, mevcut denetim personelinin sayısının 5 bin 500 olduğunu ve ülkedeki doktor, dişçi, kuaför, avukat gibi meslek gruplarının sayısıyla kıyaslandığında yetersiz kaldığını vurguladı.

Şimşek, milletvekillerine yaptığı sunumda ekonomiyle ilgili önemli bilgiler de paylaştı. Enflasyonun dövize olan talebi artırdığını belirterek, vatandaşların kendilerini ekonomik dalgalanmalardan koruma amacıyla altın, döviz veya faiz yatırımına yöneldiğini ifade etti. Ayrıca, dış borcun kontrol edilebilir seviyede olduğunu belirten Şimşek, ekonomik reformların devam edeceğinin sinyalini verdi.

Kaynak: Haber Merkezi