Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının eylül ayı sonu itibarıyla Türkiye'de yabancılara 17 bin 90 konut satışı gerçekleştirildi. Ancak bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 oranında bir düşüş yaşandığını ortaya koyuyor.

Ankara Keçisi Tehlikede: Üretim Azalıyor Ankara Keçisi Tehlikede: Üretim Azalıyor

Antalya, 5 bin 990 konut satışı ile yabancılara yapılan konut satışında ilk sırada yer alırken, İstanbul ise 5 bin 979 konut satışıyla ikinci sırada bulunuyor. Türkiye'de yabancılara satılan her üç konuttan iki tanesi bu iki ilde gerçekleştiriliyor. Bu yılın dokuz aylık döneminde Antalya ve İstanbul, yabancıların konut yatırımı ve yaşam açısından en çok tercih ettiği şehirler olmaya devam etti.

Eylül ayında yabancılara yapılan konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31 azalarak 2 bin 22 oldu. Bu dönemde toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan satışların payı yüzde 1,4 olarak belirlendi.

ANTALYA BİRİNCİ SIRADA

Antalya, hem turistik hem de yerleşim açısından Rus vatandaşlarının ilgisini çeken en önemli şehirlerden biri. Bu yılın dokuz aylık döneminde, yabancılara yapılan her üç konuttan birinin satışı Antalya'dan gerçekleşti. Ancak, geçen yıl aynı dönemde 10 bin 372 konut satışı gerçekleştirilen Antalya'da, bu yıl yüzde 43'lük bir düşüş yaşandı.

İstanbul'da da yabancılara yapılan konut satışlarında önemli bir azalma görüldü. 2024 yılının dokuz ayında toplam 5 bin 979 konut satışı gerçekleşti ve bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34'lük bir düşüş anlamına geliyor. Eylül ayında yabancılara en fazla konut satışı yapılan iller arasında İstanbul 783 ile ilk sırada, Antalya ise 548 ile ikinci sırada yer aldı. Mersin ise 210 konut satışı ile üçüncü sırada bulunuyor.

EN ÇOK RUSLAR KONUT SATIN ALIYOR

Ülke uyruklarına göre yapılan konut satışları incelendiğinde, en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı. Eylül ayında yapılan satışlarda Rus vatandaşları 346 konutla ilk sırayı alırken, İran vatandaşları 163 ve Irak vatandaşları ise 139 konut alımı gerçekleştirdi. 2023 yılında Türkiye'den 8 bin 683 konut alan Ruslar, bu yıl 3 bin 635'e düştü, bu da büyük bir azalma anlamına geliyor.

Kaynak: Haber Merkezi