Ankara'nın Ayaş ilçesine bağlı Ilıca köyünde 60 yaşındaki Cihan Balaban, yıllardır süregelen Ankara keçisi yetiştiriciliğini sürdürüyor. Ancak, yaşlanması ve mesleğini devralacak kimse olmaması nedeniyle 2 bin baştan oluşan keçi sürüsünün büyük kısmını satmak zorunda kaldı. Balaban, ailesinden gelen bu işi nesiller boyu devam ettirmesine rağmen, mevcut koşullar nedeniyle elindeki sürüyü 180 başa kadar düşürdü. Balaban, konuyla ilgili şöyle dedi:

“Doğdum doğalı bunun içindeyim. Tam ebeden ve dededen kalma gördüğümüz. 60 yaşına girdim 60 senedir bunun içindeyim. Bin 500’ü de 2 bini de gördüm ama kalan şimdi bu. 180 tane kaldı. Mecbur satmak zorunda kaldım. Adam bulunmuyor, hayat pahalı, geride yapacak kimse yok”

Çobanlık Mesleği Can Çekişiyor

Hayvancılık sektöründe yaşanan en büyük sorunlardan biri, çoban bulamamak. Balaban, Türkiye'de yerli çoban bulmanın neredeyse imkânsız hale geldiğini ifade ediyor. Yerli iş gücü yerine Afgan çobanlara yönelen yetiştiriciler, bu durumda bile zorluk yaşıyor. Çobanlık mesleğinin cazibesini yitirmesi, hayvancılığın geleceğini de tehdit ediyor. Balaban, çobanlık mesleğinin durumunu şöyle anlattı:

“Geride yapacak kimse kalmayınca biraz da maddi durumlar geri tepti, yapılmayacak duruma geldi. Ben devlet adamlarıyla da çok görüştüm. Çok dedik ‘Çaresiz, çobansızız’. Bugün asgari ücretle adam şurada çalışıyor, burada 25 bin liraya çalışmıyor. 35 bin lira biz Afgan’a veriyoruz. Türkiye’de çobanlık yok. Hepsi Afgan. Onlar da olmazsa hayvancılık biter”

Gençler Hayvancılıktan Uzak Duruyor

Ayaş, Güdül, Nallıhan ve Kızılcahamam gibi Ankara’nın farklı ilçelerinde Ankara keçisi yetiştiren birçok üretici, benzer sorunlarla karşı karşıya. Genç neslin hayvancılığı tercih etmemesi, bu mesleği sürdürenlerin yaşlanması ve yeni kuşakların ilgisizliği, Ankara keçisinin geleceğini belirsiz kılıyor.

Bakan Ömer Bolat, Kazak Mevkidaşı Baibazarov ile ikili görüşme gerçekleştirdi Bakan Ömer Bolat, Kazak Mevkidaşı Baibazarov ile ikili görüşme gerçekleştirdi

Ankara Keçisi İçin Acil Önlem Gerekli

Durumun ciddiyetinin farkında olan üreticiler, devletin hayvancılığı teşvik edici önlemler alması gerektiğini vurguluyor. Bilinçsiz bakım, türlerin karışması ve çoban eksikliği gibi sorunların çözülmesi, Ankara keçisinin korunması için kritik önem taşıyor. Balaban, yetkililerin bu sorunu çözmek için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı