Emek dünyanın en güzel şeyidir, emek vermek, zaman ayırmak en önemlisi de emeklere saygı duyarak sürekliliğini sağlamak. Büyük emekler ile Ankara caddesi üzerinde çam ağaçları dikilmiş emek verilmişti, görüyorum ki sadece dikilmiş. Sulanmamış olsa gerek ki kurumuşlar, emekler zayi olmuş. Bir taraftan Yeşil ve yaşana bilir Haymana olsun diye uğraşanlar var diğer yandan bu ağaçlara bakmayan ilgilenmeyen birileri var. Vicdan taşıyan herkes bu manzaraya baktıkça içi acır üzülür. Ağaçların faydaları o kadar çoktur ki aldığımız nefese kadar onların faydası var, en bilgisiz insanımız bile güneşten o ağacın gölgesine sığınır, kuşa, böceklere yuva olurlar.

Ağaçların Faydaları Nelerdir? Ağaçların İnsanlar İçin Önemi nedir?

Ağaçlar hem doğaya hem de insanlara pek çok faydası bulunan canlılardır. Doğanın döngüsünü sağlayan ve insanların oksijenini üreten ağaçların varlığı hepimiz için önemlidir. Ağaçların daha bilinmedik pek çok faydası bulunur.. Peki, ağaçların faydaları nelerdir? Ağaçların insanlar için önemi nedir? İşte ağaçlar ve faydaları ile ilgili her şey.

Sera etkisine karşı koruyucu; Yağmur ormanlarının azalması ve fosil yakıt kullanımıyla artan sera gazı etkisi çevreyi olumsuz etkiliyor. En yaygın sera gazı olan karbondioksitin oksijene dönüştürülmesini ise ağaçlar sağlıyor. 1000 metrekare ağaçlık alan sayesinde, 1 arabanın 10.000 km ilerlediğinde oluşan karbondioksit yeşil yapraklarla emilerek oksijene dönüşüyor.

Havamız mis gibi; Ağaçlar harika filtreler olarak çalışıyorlar ve havadaki amonyak, nitrojen dioksit, sülfür dioksit ve ozon gibi zararlı gazları temizliyorlar. 4.000 metrekare ağaçlık bölgeden 18 kişinin 1 yıllık oksijen ihtiyacı havaya cömertçe salınıyor.

Gölgelerin huzuru; Doğa bizi gölgelerinde serinletiyor. Şehirler yaprakların oluşturduğu su buharı sayesinde boğucu sıcaklardan bir nebze olsun kurtulabiliyor. Müstakil bir evin etrafı ağaçlarla çevrilerek klima gideri neredeyse %50 oranında azaltılabiliyor.

Su tasarrufu; Ağaçlar buharlaşmayı yavaşlatarak su tasarrufuna da katkıda bulunuyor.

Temeli sağlam topraklar; Ağaçların erozyonu önlediğini çok küçük yaşlarda öğreniyoruz aslında, büyüdükçe bu bilginin ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Özellikle doğal afetler sırasında olumsuz sonuçlar olmaması için toprağın temelinin sağlam olması büyük önem taşıyor.

Güneş ışınlarına karşı koruma kalkanı; Ağaçlar UV-B’yi %50 oranında azaltıyor, böylece cilt kanseri riskine karşı bir koruma kalkanı görevi görüyor.

Taze taze, bol bol meyve; Doğa ana bizi beslemek için oldukça cömert davranıyor. 1 tane elma ağacı 1 yılda 300 kg elma verebiliyor.

Psikolojik destek; Ağaçlar sadece fiziksel olarak değil psikolojik olarak da insan sağlığına iyi geliyor. Bir ağaca sarıldığınızda ya da rüzgarda salınan yaprakları izlerken vücuttaki mutluluk hormonları hızla yükseliyor.

Eski zamanların saati; Ağaçlardaki değişim ile hangi mevsimde olduğumuzu anlayabiliyor, bir nevi doğal saat olarak da çalışıyorlar. Günümüzde dakikaların bile peşinden koşuyor olsak da özellikle eski zamanlarda ağaçlar zamanı algılamak için kullanılan huzurlu aracılardı.

Ağaçların saymakla bitmeyecek bir çok faydası var, burada bir kısmından bahsettim, bu kadar faydalı ağaçlara lütfen zarar vermeyelim yeşili sevip koruyalım. Allah'a ısmarladık, hoşçakalın..