ÜLKE olarak, tarihin en önemli yerel seçimlerinden birini yaşıyoruz ve aylardır devam eden propaganda dönemi, bugün başlayacak seçim yasaklarıyla birlikte sona erecek. Baharın ilk ayının son gününde gerçekleşecek olan yerel seçimlerde, seçmenler iradesini sandığa yansıtacak ve Yüksek Seçim Kurulunun açıkladığı sonuçlara bağlı olarak, şehirleri yönetmek üzere aday olanlar, mazbatalarını aldıktan sonra vakit kaybetmeden de göreve başlayacaklar.

Bu önemli virajlardan biri de Van Gölü kıyısında “Yeşil Erciş” diye anılan serhat ilçemizde alınacak. Tarihine sayısız acıyı yerleştiren Van’ın en büyük nüfusuna sahip olan Erciş’in, bir asırlık kuruluş hikâyesi, Rus ve Ermeni işbirliğinde cereyan eden işgalle başlar. Sonrasında yaşanan büyük yangınlar, seller, siyasî eylemler, darbeler ve depremler ilçenin gelişimini aksatmış ve buna bağlı olarak da gecikmesine sebebiyet vermiş.

Şirin ilçemiz hakkında daha etraflı bir bilgiye matuf olmak için, tarihin tozlu yaprakları arasında kısa bir tur yapalım: Urartulardan Med ve Perslere, Romalılardan Bizans İmparatorluğuna varıncaya kadar sayısız medeniyete beşiklik eden ilçemiz, 640 yılında Hz.Ömer’in komutanlarından İyaz Bin Gonem tarafından İslâm topraklarına dâhil edilse de sonrasında kısa bir süre Bizans, Emevi ve Abbasilerin hâkimiyetinde kalır.

1071 Malazgirt Zaferi ile Selçuklu topraklarına katılan Erciş, 1100 yılından itibaren, Selçuklu Sultanı Muhammed Tapar idaresindeki Ahlatşahlar Beyliği sancağı altına geçer. 1208 yılında Gürcü saldırısına maruz kalan şehir, yağmalanır halk da kılıçtan geçirilir. Sonraki dönemlerde sırasıyla İlhanlılar ve Celayırlılar hâkimiyetine girer. O günden bugüne dikkatleri üzerine çeken bir yerleşim birimi olur; bir yandan İran ile ülkemizi, diğer yandan Erzurum, Muş ve Diyarbekîr aksını birleştirir.

14’üncü asırda Karakoyunlu Beyliğine geçen Erciş, uzun yıllar Kara Mehmed’in oğlu Kara Yusuf Paşa tarafından yönetilir. 1468 yılında Karakoyunlular Devletinin yıkılmasıyla birlikte, şehirde Akkoyunluların hâkimiyeti başlar ve başkentliği de sona erer.

1503 de Şah İsmail’in Akkoyunlu devletini yıkmasıyla birlikte Erciş, önce Sefavilerin, sonrasında ise 1514 yılındaki Çaldıran Zaferi ile de Osmanlı hâkimiyetine girer. 1653 yılında Van Beylerbeyliğine bağlanan ve sancak konumuna getirilen Erciş, 1910 yılında ilçe olur.

Ruslar’ın işgali ve kurtuluş mücadelesi

1914 yılında I.Dünya savaşının başlamasından kısa bir süre sonra, 1915 tarihinde Ermenilerin yardımı ile Erciş ve çevresi Ruslar tarafından işgal edilir. Katliamların had safhaya ulaştığı bu noktada, Ali İhsan Paşa komutasındaki 4’üncü Kolordu birlikleri, ilçe halkının yardımıyla 1 Nisan 1918 yılında ilçeyi işgalden kurtarır. Cumhuriyetin ilân edilmesinden sonra imar faaliyetlerine başlanan ilçede 1923 yılında Erciş Belediyesi kurulur.

Cumhuriyet öncesi ve sonrasında yaşanan felâketler ve meş’um hadiselere direnerek bugünlere ulaşmayı başaran Erciş’in adı, bugünlerde il olacak ilçeler arasında geçiyor. 2014 ve 2019 yıllarında belediye yönetimini elde edenlerin, ilçeye hizmet noktasındaki isteksizliğinin yan sıra, haklarında açılan davalar nedeniyle, yerlerine kayyımlar atanır. Bu durum, kaymakamlara yük ve sorumluluk getirirken, siyaset ile bürokrasinin aynı anda yürütülmesinden doğan zorluğu yaşayan Erciş’te kalıcı eserler önünde, hak edilen zenginlik ve gelişimi elde etme adına birer mani olarak görülmektedir.

Yarın gerçekleşecek seçimler bu noktada tarihî bir dönüm noktası oluşturmaktadır. Erciş’i yönetecek aday ya da adayların belirleneceği sandıkların başına gidecek olan Ercişlilerin, parti gözetmeksizin bu durumu göz önünde bulundurarak oyunu kullanması son derece önem arz etmektedir. Hem oyunu kullanan seçmen açısından, hem de o koltuğa oturacak aday bakımından. Şimdi 2004 ruhuyla yakalanan heyecanın, tam da Erciş’in kurtuluş gününe denk gelmesi son derece manidardır ve bir nevi 100’üncü yıl armağanı olacaktır.

Her insanın eksiği, yanlışı olabilir. Önemli olan kişilere o eksikliği ya da hatasını izâle etmesi için yeni bir fırsat sunulmasıdır. Geride kalan 99 yılda “Şehr’ül Emin” koltuğunda oturan belediye başkanlarımızın tamamı, bu uğurda geceli gündüzlü çalışmayı ilke edindi ve her biri halkın gönlünde yer almayı başardılar.

Erciş Belediye Başkanları

Erciş’in hafızası, eğitimci, araştırmacı-yazar Selahattin KOŞAR Hocamızın katkılarıyla teyit ettiğim, bugün Erciş Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının web sitelerinde dahi bulunmayan değerli bilgiler ışığında eski belediye başkanlarımız ile vekiller ve kayyımları sizlerle paylaşmak istedim: Muştak ÇAVUŞOĞLU, Hidayet Bey (VURAL), İdris ERDİNÇ, Süleyman ERDİNÇ, Mehmet Sait ERDİNÇ, Yusuf İzzettin ERDİNÇ, Dr.Alparslan ERDİNÇ, Abdulbaki LEVENTOĞLU, Fevzi Nejdet ERDİNÇ, Ebubekir ÇİFTÇİ, Yüzbaşı Mehmet Ali SİYES (Belediye ve Kaymakam Vekili), Kaymakam Yaman İZGİ (Vekil) Kaymakam Osman DEMİR (Vekil), Cemal NALBANTOĞLU, İsmail Hakkı ERDİNÇ, Erhan ÇAVUŞOĞLU, Reşit DEMİR (Vekil), Ebubekir ÇİFTÇİ (ll.dönemi), Bülent ERDİNÇ, Fatih ÇİFTÇİ, Zülfikar ARAPOĞLU, Abdurrahman ÇAĞAN ve Diba KESKİN (Görevden alınan eş başkanlar) Kaymakam M.Şirin YAŞAR (Kayyım), Bayram ÇİÇEK ve Yıldız ÇETİN (Görevden alınan eş başkanlar) Kaymakam Dr.Nuri MEHMETBEYOĞLU (Kayyım), Kaymakam Murat KARALOĞLU (Kayyım). Aramızdan ayrılanları rahmet ve minnetle yâd ederken, hayatını devam ettirenlere de sıhhatli uzun ömürler dileriz.

Son iki dönemde İçişleri Bakanlığı tarafından “Kayyım” olarak yetkilendirilen ve Belediye Başkan Vekili olarak görev yapan ilçe kaymakamlarımıza da ayrı bir paragraf açmak isterim: iyi niyetleri tartışılmamakla birlikte, ilçenin hak ettiği yere gelmesinde bu niyetin yeterli olması beklenemez zira sırtlarında zaten artan bir iş yükü var. Ama gayretlerini de görmezden gelemeyiz. Onlara da buradan selâm olsun.

Gerçek belediyecilik anlayışı

İl olacak ilçelerin başında gelen Erciş, 2024 seçimlerini büyük bir fırsat olarak görüyor ve görmeli de. Geçmişte Karayolları 115. Bölge Şefliği ortaklığında parke taşların üzerine atılan asfalt ile yaz aylarında şehir içi ya da Erciş Gençlik ile 1 Nisan futbol takımları arasındaki derbi maçlarının oynandığı Alay’daki toprak sahanın arazöz ile sulanması, çöp yığınlarının 15 günde bir alınmasını hizmet olarak gören ilçe halkı, daha sonraki yıllarda içme suyu ve kanalizasyon şebekesinin yenilenmesi ile alt yapı sorunlarını aşmada merhale kat etmiş, son periyotta ise belediye tarafından istimlak edilen arazilerden geçen ve genişleyen yollar, taziye evleri, yeni sahil yolu ve şehri aydınlatan projelerle tanışmıştır. 2011 yılındaki büyük depremle yapısal anlamda devrimin yaşandığı ilçede konut açığı kapatılmış, sağlık hizmetlerinin aksamaması için gerekli adımlar da atılmıştır ancak yeterli midir? Elbette hayır!

Seçim arifesinde, bu yazıyla buluşan ve 102 mahallesinde ikâmet eden sevgili hemşerilerimizin, gerek aday adaylığı sırasında, gerekse adaylık yarışında yer alan Erciş Belediye başkan adaylarının, yine Erciş’in öz evlatları arasından çıktığını bildiklerinden eminim. Hak edenin kazanması en büyük temennimiz olmakla birlikte, Erciş için çalışacaklarına olan inancımız da tamdır ancak “işi ehline vermek” ilkesinin seçmenin vazifeleri arasında olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Bu vecihle, Erciş'i yakından tanıyan ve daha önce Belediye Başkanlığı, 24'üncü Dönem AK Parti Van Milletvekilliği ile önceki adı Gümrük ve Ticaret, şimdiki adıyla Ticaret Bakanlığında Bakan Yardımcısı olarak hizmet veren AK Parti Siyasî ve Hukuk İşleri Başkan Yardımcısı pozisyonunda iken elini taşın altına atan Fatih ÇİFTÇİ’nin Cumhur İttifakı’nın ortak adayı sıfatıyla, AK Parti logosuyla Erciş Belediye Başkan Adayı olarak bu yarışta iyi bir seçenek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İkinci kez bu göreve talip olması, Erciş’in hak ettiği yere gelmesinde bilgi birikim ve tecrübelerinin yeterli olduğunu, memleketini gerçek belediyecilikle buluşturacağını, alt yapıdan ticarete, eğitimden kültür ve sanata, spordan sosyal sorumluluk projeleri ve yatırımlara varıncaya dek sayısız hizmet kapısının aralanması tecrübe, heyecan ve memleket aşkıyla doğru orantılıdır. Bunları barındıran adayın varlığı, Erciş için bir şanstır ve ilçe halkının bunu şansı değerlendireceğini düşünüyorum.

Bu yazıyı bir gazeteci olarak kaleme alsak dahi, daha ziyade memleket sevdasıyla ile şekillendiğinin görülmesini hassaten arzu ederim. Fatih Başkan ve diğer tüm adaylara ve siyâsî partilere muvaffakiyet diliyorum. Seçimin barış ve huzur içinde geçmesi, sonuçlarının da ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olması arzusuyla, başkentten Erciş’e selâm olsun…