Dün akşam Başkent Ankara Eryaman stadyumunda oynanan MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor müsabakasında elim bir hadiseye şahitlik ettik ve dünya kamuoyunun dikkatini de üzerimize çekmiş olduk…

Dün akşam Başkent Ankara Eryaman stadyumunda oynanan MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor müsabakasında elim bir hadiseye şahitlik ettik ve dünya kamuoyunun dikkatini de üzerimize çekmiş olduk…

Biz, hangi branşta olursa olsun sporun centilmenlik, tabir diğerle “fair play” prensiplerine uygun bir şekilde icra edilmesinden yanayız.

Şimdi o menfur saldırının yapıldığı geceye gidelim ve kısa bir özet yapalım, akabinde küçük bir değerlendirme yapalım;

Hatırlanacağı üzere; 1-1 biten maçın bitiş düdüğüyle birlikte sahaya giren Ankaragücü Futbol Kulübü Başkanı Faruk Koca, maçın orta hakemi Halil Umut Meler’in üzerine yürüyerek yumruk atmış, yere düşen Meler, onunla birlikte sahaya giren kişiler tarafından tekmelenmişti.

Saldırıya uğrayan hakemler, saha görevlileri ve spor şube polislerince koruma altında stattan çıkarılarak daha vahim sonuçların doğması engellenmiş, ajansların haberi geçmesiyle birlikte de saldırı sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı.

İlk tepki, Süper Lig hakemlerinden gelmiş ve maçlara çıkmama kararı almışlardı -ki doğru bir karardı- Başta Kadın Voleybol ve Ampute Millî Futbol takımlarımızın elde ettiği başarıya katkı üreten Türk Millî Futbol Takımının Euro 2024 Şampiyonasına katılması, Türk sporu açısından “umut” verici sonuçlar doğurmuştu. Öyle ki, Türkiye'nin EURO 2032 Şampiyonasında ev sahipliği verilmişti.

Kulüp başkanı, kamuoyu tarafından yakinen tanınan bir isim. İş insanı Koca, geçmiş dönemlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a başbakanlık yaptığı dönemde evini tahsis etmesiyle gündeme gelmiş, 22 ve 23. dönem AK Parti Ankara milletvekili olarak siyaset yapmıştı. Hatta 2024 Mart ayında gerçekleşecek olan Yerel Seçimlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi için adı adaylar arasında geçmeye başlanmıştı.

Trendyol Süper Lig ekiplerinden Ankaragücü, geçen yıl lige tutunmayı başarmış, bu sezon da orta sıralarda yer edinmişti. Her şey yolunda giderken, köklü bir geçmişe sahip olan takım hiç istenmeyen bir hadisenin merkezinde yer aldı, sorumsuz davranan yöneticileri ise, Türk futbolunun geleceğini tehlikeye sokmuş oldu.

İşin ilginç yanı, hakem Halil Umut Meler'e saldıran Ankaragücü Başkanı Koca’nın, 2021 yılında TFF tarafından Fair Play ödülü verilmiş olmasıydı.

Bakanlardan peş peşe açıklamalar

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor karşılaşmasının bitiminde maçın hakemi Halil Umut Meler'e yönelik saldırının gerçekleştiği olaylarda sorumluluğu bulunanlar hakkında gerekli adli soruşturma başlatılmıştır.” derken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise “Yaşanan bu üzücü olayın takipçisiyiz” ifadelerini kullandı ve “Gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Barışın ve dostluğun zemini olan yeşil sahalarımızda bu tür olaylar kabul edilemez. Yaşanan bu üzücü olayın takipçisiyiz.” Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, “Sporun ruhuna ve Türk futboluna asla yakışmayan bu görüntüleri sahalarımızda görmek istemiyoruz.” açıklamalarında bulundular.

Sosyal medyanın verdiği hükümler

Saldırının ardından Spor camiasında ve sosyal medya kullanıcıları, olaya karışan isimler ve takım için farklı müeyyideler önerdiler.

Bunlardan ikisi spor yorumcusu ve eski hakemlerden Erman Toroğlu ile Çakar’dı. “Bunlar Ankaragücülü olamaz! Ters kepçe ile cezaevine gönderilmeleri lazım” meâlinde açıklamalarda bulunmuşlardı, nitekim öyle de oldu. İlk ifadesinde “Beynim attı, gözüm karardı. Ne yaptığımı hatırlamıyorum” diyen Koca ve yanındakiler tutuklanarak cezaevine gönderildiler.

Hatırlanacağı üzere, geçen sezon Ankaragücü-Beşiktaş müsabakasında yaşanan olaylar sonrasında sahaya muşta atılmıştı.

Temiz futbolun devamı için, şiddetten arındırılması ve nefsine hakim olamayan yönetici ve taraftardan arındırılması lazım.

Gelelim sosyal medya kullanıcılarının verdiği hükümlere:
“Ankaragücü’ne puan silme cezası verilmeli” diyenlerden bir tık ileriye gidenler, bu ceza ile yetinmeyerek, Ankaragücü’nün ligden düşürülmesini ve kayyum atanması önerisinde bulundu. Birçok kullanıcı, şiddet yanlısı idarecilerin futboldan men edilmesi gerektiğine vurgu yaparken, Fair Play ödülünün de geri alınmasını istedi. Bazıları daha merhametli davranarak Ankaragücü’nün sezonu, seyircisiz ve idarecisiz tamamlamasını yeterli buldu.

TFF Yönetim Kurulu olağanüstü toplanma kararı aldı ve tüm liglerin süresiz ertelendiğini duyurdu. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Futbolun doğru şekilde devam etmesi önceliğimizdir.” açıklamasında bulundu.

Hakem Halil Umut Meler'e yumruk attığı için, AK Parti tarafından disipline sevk edilen, Ankaragücü Başkanı Faruk Koca, kurucu üyesi olduğu partiden bugün itibariyle ihraç edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor müsabakası sonrasında hakem Halil Umut Meler’e yapılan saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” dedikten sonra dün de Yerlikaya aracılığıyla hakemle telefonda görüşerek durumu hakkında bilgi aldı ve süreci anbean takip ettiğini iletti.

Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’yı, hastane çıkışında karşılayan ve birkaç kişiden oluşan taraftar grubunun “Eline sağlık başkanım” demesi, hakeza sosyal medyadan “Sonuna kadar arkandayız eline sağlık başkan” paylaşımları ile destek verenleri anlamakta güçlük çektiğimizi de yeri gelmişken hatırlatalım.

Avrupa liglerinde yoluna devam eden takımlarımız ile Euro 2024’e katılacak olan Millî Takımızı zora soktuğu bir geçek. Umarım 2032’den de olmayız.

Halil Umut Meler’e geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, nefsine yenilerek yapılan bu saldırının son olması arzusu ile yazımı sonlandırıyorum.