Dursun ERKILIÇ

Türkiye’nin son günlerdeki birinci gündem maddesi ‘sokak köpekleri.’

Ekranlara yansıyan görüntülerden saldırıya uğrayan insanların yaşadığı dehşeti, mağduriyeti ve daha da önemlisi can kayıpları görülüyor. Sadece son iki yılda 100’e yakın insan başıboş köpek saldırısı yüzünden hayatını kaybetti.

Konu hem hayvanseverlerin sıkı takibinde hem mağdurların hem de devletin. Öyle ki dört ayrı bakanlığın konu üzerinde çalışmasıyla hazırlanan yasa tasarısı TBMM gündeminde.

Tasarıya göre her belediye imkanı dahilinde sokak köpeklerini toplayacak ve köpekler için sahiplendirme ilanı yayınlayacak. Her bir köpeğin sahiplenilmesi için 30 gün beklenecek. 30 gün sonunda sahiplenilmeyen köpekler uyutulacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, yoğun bir temas trafiği yürüterek üniversitedeki hocalar, mağdur aileler, sanatçılar, gazeteciler, dernekler, vakıflar, veteriner hekimler gibi sürecin tüm paydaşlarından görüş aldı. Bu kapsamda 50'yi aşkın kurum ve kişiye ulaşıldı.

Konuyla ilgili tasarı hazırlanırken İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yoğun bir çalışma yürüttü.

SAYILARI 4 MİLYONU BULUYOR

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın konuya ilişkin çok önemli açıklamaları oldu. Buna göre, Başıboş köpek sayısının 4 milyona yakın ve bu köpeklerin yüzde 70'i kısırlaştırılmazsa çözüm olmaz…

Alman anne ve kızı Çankırı'da Müslüman oldu Alman anne ve kızı Çankırı'da Müslüman oldu

Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü tarafından kuduz riski açısından yüksek risk kategorisinde tanımlandığını duyuran Yumaklı, “Birçok ülke, ülkemize gelecek vatandaşlarına kuduz riskine ve başıboş köpeklerden kaynaklı tehlikelere karşı seyahat uyarısı yapmaktadır” dedi.

Durum gerçekten ciddi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken, 2023 yılında bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmış durumda.

Online satışa yakın takip, cins hayvan satışına kıstas gibi önlemler üzerinde durulurken “sakat, hasta, saldırgan ve kuduz sokak köpekleri”nin uyutulması düşüncesinden vazgeçilmiş değil.

UNUTULMAMASI GEREKER GERÇEKLER

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın şu değerlendirmeleri, sorunun çözümünü acilleştiriyor:

- Başıboş köpek sayısının, 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir…

- Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının %70’inin kısırlaştırılması ile mümkündür. Ancak son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir.

- İçişleri Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda hayvana çarpma ile gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakası kayıtlara geçmiştir…

SORUN KÖPEKLER DEĞİL İNSANLAR…

Avrupa sahipsiz hayvan sorununu ‘sıkı denetim ve caydırıcı ceza’ ile çözmüşse; Türkiye’de “Başıboş sokak köpekleri sorununun temelinde, bu hayvanların sorumluluklarını yasal olarak üstlenen sahip bir kişi veya kurumun olmaması yatmakta”ysa, sorun köpekler değil insanlar!

Muhabir: Dursun Erkılıç